Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kungsgården räddar Doktor Glas

Print Friendly, PDF & Email

Dramatiken var stor hos det kringresande teatersällskapet, som skulle spela Doktor Glas i Hudiksvall: rekvisitan var borta.

– Har ni en grön fåtölj och ett skrivbord att låna ut? var den ovanliga frågan, som STF Hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind fick strax före lunch i dag.

Teatersällskapet, med Thorsten Flinck som besätter alla roller i en drygt timslång enaktare, hade stora problem: ingen rekvisita som var utlovad till Hudiksvalls teater fanns där. Producenten Robert Mourad pendlade mellan hopp och förtvivlan, när han sökte på nätet efter något ställe i Hudiksvall, som möjligen kunde ha rekvisita till kvällens Doktor Glas. Han hittade webbplatsen Långvind.com och fann vad han sökte på Kungsgården Långvind. Frågan var om vandrarhemsvärdarna Agneta och Jörgen Bengtson var hemma och var villiga att agera teaterrekvisitaleverantörer med kort varsel.

– Det är klar att vi gjorde det. Vi kastade om våra planer för dagen, ställde in ett julbord vi hade bokat och Tomtemys i Långvind. Istället blev det skytteltrafik med möbler till Hudiksvalls teater och en kväll med Thorsten Flinck som Doktor Glas, med skrivbord, stolar och Strindbergslampa från Kungsgården Långvind som huvudrekvisita, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Thorsten Flinck levererade en synnerligen njutbar enaktare om doktor Glas, pastor Gregorius, konflikter och moraliska problem inför en fullsatt teater, innan det var dags att transportera tillbaka möblerna och ställa rummen i ordning igen på Kungsgården.

Under tiden utspelade sig en annan bejublad föreställning i Långvindsbruk: femårsjubilerande Tomtemys med en publik som var så stor att parkeringen blev ett problem.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv