Boka boende på Kungsgården Långvind!

Dundersuccé för Tomtesmyg

Print Friendly, PDF & Email

Tomtesmyg i Långvind blev en sällan skådad dundersuccé för Sara Johansson och alla som hjälpte henne med arrangemanget, med över tusen besökare under tre intensiva timmar i Långvindsbruk.

En ny aktivitet har satt det lilla brukssamhället på Hälsingekusten på kartan. Långvind vände snö, mörker och kyla till något positivt. Likt Ishotellet i Jukkarjärvi fick arrangören av Tomtesmyg, Sara Johansson, massor av människor att söka sig till ett Långvindsbruk i en fantastisk vinterskrud av snö och tolvgradig kyla den 4 december 2010.

Bruksgatan var upplyst av marschaller, som ledde bilar och besökare fram till kapellet, där en upplyst julgran glittrade i fönstret. Bilarna välde in i en sådan mängd att alla parkeringsplatser snabbt blev upptagna. Bilarna fick parkera på vägen.

Väl framme i bruksmiljön, började vandringen längs en ljusupplyst stig, förbi Bränneriet och Kolhuset, längs med Långvinds ströms nya fåra, över broarna vid Långvinds ström nedanför herrgården, förbi planen där älvorna dansade och vidare längs stigen ner mot gamla vägen till Långvinds fritidsområde, där trollen stod på lur och småknytt dök upp. Sedan nådde man labbit och en rumpnisse som undrade ”Varför gör de på detta viset” innan en vittra som låg på marken under ett träd skrämde besökarna. Den ljusprydda stigen ledde därefter stora skaror av barn och vuxna över de smala broarna till tomtens stuga i Långvind och sedan till troll som delade ut godsaker till alla barn.

Tomten i Långvind tog emot både stora och små barn, pratade med alla och gav besökaren ett julhälsning.

– Det har varit många barn här. Alla har fått en hälsning från Tomten, sa Tomten till Långvind.com, som undrade om inte Tomten frös i sin dåligt uppvärmda stuga.

– Jo, det är lite kallt, men det ska man tåla, svarade Tomten bakom sitt skägg.

Han berättade också att han fått en present – en potta.

– En flicka hade med sig en potta, som hon inte behövde längre. Den tyckte hon att tomten kunde ge till någon som behövde den, berättar han.

En av många tomtebesökare var Minna Hedlund, 3 år, från Enånger.

– Jag var hos tomten och hans julgran. Jag fick julkort och sedan fick jag godis, säger en förtjust Minna.

Vid Bränneriet var korvgrillarna och glöggutskänkarna i full gång utomhus. Här fick besökarna en värmande korv eller glöggmugg efter rundan i bruksmiljön. Inne i Bränneriet fanns dryck, pepparkakor och värmande brasa.

Det var hela tiden kö vid korvgrillen och trångt inne i Bränneriet.

För Sara Johansson, en ung dumperförare i Långvindsbruk som aldrig har arrangerat något liknande, blev Tomtesmyg en fantastisk framgång.

– Dundersuccé, var det flera som sa när Långvind.com frågade besökare om arrangemanget.

Allt var därtill gratis, finansierat av företag och enskilda som Sara Johansson tiggt pengar av.

Hur många som kom till Tomtesmyg lär ingen säkert kunna svara på.

– Vid 600 personer gav jag upp räkningen, för då var det kaos med alla bilar. Jag tror det är minst 1 000 som varit här, säger Hans Grönlund, som stod vid kapellet för att räkna folk och dirigera bilar till parkering.

Mats Persson, Långvinds bruks förvaltare, är övertygad om att över 1 000 personer hade sökt sig till Långvindsbruk. Samma sak säger Gunilla Asplund, som basade över cirka 30 scouter och före detta scouter, som förvandlade sig till tomtar, troll, älvor, småknytt, rumpnissar och annat överraskande längs stigen.

– Det här slår Långvindsdagen i popularitet. Sara har gjort en fantastisk jobb. Tomtesmyg är god marknadsföring för alla aktörer på Långvind, summerar Mats Persson.

Förebilden till Tomtesmyg i Långvind är Tomtesmyg i Torsåker, Gästrikland, som återkommit varje advent sedan tolv år. Som mest har Tomtesmyg i Torsåker samlat 1 200 personer.

– Jag tror vi slog Torsåker på första försöker, säger en entusiastisk Gunilla Asplund, som ser fram mot ett nytt Tomtesmyg i Långvind den 3 december 2011.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv