Tomtar smyger i Långvind

Tomtesmyg 4 december 2010
.

Den 4 december kommer tomtar, troll, älvor och småknytt att smyga omkring i Långvinds gamla järnbruksmiljö, när skymningen börjar falla över Hälsingekusten. Klockan 15–18 blir det ”Tomtesmyg i Långvind”. Tomten tar emot i sin stuga, där han visar vad han pysslar med inför julen. Stortrollet finns med sina småtroll under Storgranen, med godis till alla barn.

Alla som kommer till Långvindsbruk får dessutom korv, festis, glögg, kaffe och pepparkakor i Café Bränneriet.

En stig upplyst av minst 1 500 marschaller och lyktor kommer att leda barn och vuxna runt i bruksmiljön, där älvorna möter upp vid Långvinds ström, troll väntar under Storgranen, rumpnissar finns i gamla labbit, småknytt lurpassar längs vägen och tomtefar själv tar emot i sin stuga nära den gamla sågen.

”Tomtesmyg i Långvind” kostar inget för besökaren. Det behövs inte heller förhandsanmälan. ”Tomtesmyg i Långvind” är finansierat med hjälp av gåvor från företag och enskilda.

Bakom ”Tomtesmyg i Långvind” står Sara Johansson, en av få fastboende i Långvindsbruk. Hon får hjälp av mamma Anita Norling, Lena och Elvy Sjödin och Gunilla Asplund med Bölans scoutkår.

– Jag har planerat det här sedan i somras. Jag vill gör något för barn och föräldrar, som inte har råd att åka på julledigt eller till tomteland, berättar hon för Långvind.com.

Idén till Tomtesmyg fick hon i Torsåker, Gästrikland, där en kamrat till henne är med och arrangerar Tomtesmyg varje år. Det samlar 800–1 200 besökare lördagen före första advent. I år arrangerar Torsåker Tomtesmyg för tolfte året i rad.

Hur många tomtar, troll och småknytt blir det i Långvind?

– Massor, lovar hon.

Och besökare räknar hon med att få.

– Torsåker hade 800 besökare förra år, säger hon och hoppas på lika många i Långvind.

– Om folk kommer blir det fortsättning, lovar hon.

Tomtesmyg i Långvind kostar en hel del pengar och ännu mer ideellt arbete.

– Vi har fått trettiotalet företag som är med och sponsrar. Totalt sett hoppas vi på 50–60 sponsorer. Om ni vill sponra är det bara att höra av sig, säger hon glatt och berättar att hon behöver minst 15 000 kronor till kalaset, pengar som ännu inte finns på Långvinds bruksmiljöförenings bankkonto.

Det går bra att sätta in pengar på Långvinds bruksmiljöförenings plusgiro, 14 43 01-9, märk inbetalningen ”Tomtesmyg”. Den som vill ge Sara en hjälpande hand, kan ringa henne på telefon 070-372 89 39 och anmäla intresse.

Hon verkar inte det minsta orolig för arrangemanget och ekonomin. Hon har engagerat många som jobbar ideellt med Tomtesmyg, har fått hjälp att affischera runt om i Hälsingland och även i Sundsvall. Häromdagen kom hon hem med 500 tomteklubbor från karamellfabriken i Hudiksvall. I lägenheten i Långvindsbruk har hon bunkrat upp med saftdunkar, marschaller och annat som behövs den 4 december.

Vem är hon denna Sara Johansson, som ger sig i kast med ett stort arrangemang på egen hand?

– Jag är jag, kör dumper på dagarna och arbetar med Tomtesmyg resten av tiden just nu. Jag bor i Långvindsbruk med mina tre katter, berättar hon för Långvind.com.

Tomtesmygaffisch A4

Jörgen Bengtson