Tomtemys lockar igen

Tomtemys är tillbaka i Långvindsbruk lördag 5 december, när kvällsmörkret börjar inta det lilla brukssamhället på Hälsingekusten.

Sara Johansson, som startade det hela 2010 och fortsätter vara primus motor, har haft en hektisk höst med att förbereda Tomtemys. Hon har hjälp av frivilliga, Bölans scoutkår i Lindefallet och Långvinds bruksmiljöförening.

När gästerna börjar komma i morgon eftermiddag, möter de 1 400 marschaller längs vägen till Långvind och på stigen genom bruket.

På stigen väntar tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar och andra varelser ut mytologin. I stugan vid gamla ångsågverket tar tomten emot. I Bränneriet finns dryck, pepparkakor och varmkorv.

Liksom tidigare är allt gratis – även om Tomtemys gärna tar emot gåvor från företag och enskilda.

Tomtemys 2015– Storåstrollet har packat skattkistan, tomtestugan står redo för Tomten, älvorna är samlad, den hemliga gästen är också bokad och hon ser framemot att få träffa alla barn, skriver Tomtemys i Långvind på facebooksidan med samma namn.

7 december 2014 hade sidan 1 106 ”gilla”. Nu har den 1 325 ”gilla”, vilket är mycket, men inte så mycket som antal besökare. Förra året kom omkring 2 500 personer till Tomtemys! Det är långt mer än de två andra publikdragarna i Långvind kan stoltsera med, midsommarafton i Långvinds fritidsområde och Långvindsdagen i Långvindsbruk.

Sara Johansson har tidigare berättat för Långvind.com varför hon arrangerar Tomtemys: Alla har inte råd att åka till fjälls eller tomteland. På Tomtemys är allt gratis, ingen parkering, inget inträde, gratis korv, saftglögg, pepparkakor, saft och kaffe.

Från början hette arrangemanget Tomtesmyg, efter ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyg på Gammelgården. I Långvind bytte arrangemanget senare namn till Tomtemys.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det hela startade 2010 som Tomtesmyg: Rekordmånga på Tomtemys (7 december 2014), Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013),  Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé (9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Jörgen Bengtson