Mysigt i Långvind

Strömmande vatten, julmusik, levande ljus, förväntansfulla barn, varmkorv, apelsinglögg, pepparkakor och en spännande stig med tomtar i vargskinnspäls, vättar, rumpnissar, älvor och andra mytologiska varelser, ramade in årets Tomtemys i Långvind.

Omkring 1 500 besökare trotsade mörker, isvägar och regn. De tog sig till Långvindsbruk ledsagade av marschaller och fotogenlyktor längs vägen. Väl framme väntade en lagom lång stig med glögg, pepparkakor och möten med tomtar längs vägen.

Tomtemys 2015 tomtarI tomtestugan vid gamla ångsågverket möter vi tre tomtar, alla hemmahörande i Kilafors: Tomtefarfar (Per-Erik Molin), Tomtemor (Elsie-Britt Molin) och Tomtefar (Ulla Rönning). Långvind.com får en pratstund med tomtarna i en paus mellan alla barn, som strömmar in och ur den lilla röda stugan.

Vilka är ni?

– Vi är äkta Horgatomar, säger Tomtemor, som berättar att de har släkt i Långvind.

Vad är barnens vanligaste frågor?

– Var bor ni? frågor barnen när de ser att det inte finns någon säng i stugan. Då förklarar jag att vi bor på vinden och tar oss in på loftet via stege och en lucka utanpå huset. Vad finns paketen? är nästa fråga. Var är köket? undrar många. Då förklarar jag att vi lagar mat utomhus, säger Tomtemor och pekar på den tända elden utanför stugan. Men det var ett barn som inte trodde på det, utan sa: ”ni åker nog och köper pizza”.

Långvind.com går den upplysta stigen genom det gamla järnbruket från 1687. Den anrika bruksmiljön får en helt annat gestaltning i mörker med långt över tusen marschaller, fotogenlyktor och andra ljus som lyser upp stigen.

På torget – som Bränneriet, Stångjärnsmagasinet, Kolhuset och Långvinds ström ramar in – är det liv och rörelse. Vid ett stånd finns apelsinglögg, vid ett annat varmkorv och i Bränneriet dryck och pepparkakor.

Stämningen är god, även om trycket var högt under första halvan av Tomtemys. Men även när klockan slagit sex och Tomtemys har stängt för i år, dröjer sig folk kvar.

– Det har varit gemytligt och mysigt. Folk har stannar upp och pratat mycket. Allt har flutit på bra hela tiden, säger Kethryn Tagg, Lindefallet, som grillar korv.

Hon jämför med förra året, då det var för mycket folk, korven tog slut och stämningen inte var lika mycket på topp.

I år hade Tomtemys laddad upp med 3 000 korv och bröd, så i år blev det istället en del över.

Bakom Tomtemys, som hade premiär som Tomtesmyg 2010, står eldsjälen Sara Johansson. Hon startade det hela på egen hand, och ”med hjälp av sponsorer kan vi erbjuda ett äventyr, en upplevelse, som inte kostar besökarna något”. Det gäller alltjämt: besökarna får både andlig och lekamlig spis – utan att betala en krona. Det är många som gör hatten av för Sara Johansson och hennes medarbetare i dag.

text och foto:
Jörgen Bengtson