”Imponerande lokaljournalistik”

Webbplatsen Långvind.com består nu av över 2 400 sidor. Webbplatsen är en virtuell turistbyrå för Hälsingekusten med 331 fasta sidor om Hälsingekusten i allmänhet och Långvind i synnerhet samt naturligtvis om Kungsgården Långvind. Men det är framför allt en nyhetssajt för Hälsingekusten, med i dag över 2 000 nyheter.

– Långvind.com levererar en fantastisk lokaljournalistik. När vi startade webben 2009 kunde vi inte drömma om att det skulle bli så många sidor, än mindre att det skulle bli en nyhetstjänst för Hälsingekusten. Dessutom slår vi många gånger ”gammelmedia” i bevakningen om vi förbiser ”blåljusnyheter”, som Långvind.com inte har, säger Agneta Bengtson, tekniskt ansvarig för webbplatsen, till Långvind.com.

– Varje dag året om skriver min man Jörgen en nyhet från Hälsingekusten med extra fokus på Långvind och en och annan utflykt i Östersjön och grannlandskapens kustland. Från och med i år har vi också bilder till alla nyheter. För att underlätta för den nyhetstörstande, har vi direktlänk till avdelningen nyheter, Långvind.com/nyheter, nyhetsarkiv och sökfunktion, säger Agneta Bengtson.

Byalag

Webbplatsens fasta sidor fortsätter att växa. De ger besökare information om öar, platser och bygder längs Hälsingekusten plus mängder av tips på saker att se och göra. Allt är samlat under toppvinjetten Turist. Till detta kommer bildspel, kartor och annan information.

Sedan flera år tillhandahåller också webbplatsen hemsidor för organisationer, företag och enskilda i Långvind. De är samlade under toppvinjetten Partner, med Långvinds byalag som senaste tillskott.

En viktig del av webbplatsen är självklart allt som rör Långvind och Kungsgården Långvind, samlade under vinjetterna BoendePaketEvenemang och Om oss. En ny del är In English, som på tio sidor summerar vad Kungsgården Långvind och Långvind med omnejd har att erbjuda.

Långvind.com har allt mer integrerat andra medier på webbplatsen. På Långvind.com finns Facebook för Kungsgården Långvind, Twitter om Långvind, Instagram om Långvind, TripAdvisor om STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, STF-sidan om Kungsgården Långvindrumsbokning på nätet och TripAdvisor om Kafé Kungsgården Långvind där Afternoon Tea är den stora dragaren.

Av tekniska skäl fanns de enskilda sidorna tidigare enbart under domännamnet Langvind.com. Nu finns alla nyheter och fasta sidor även under Långvind.com.

Långvind.com startade i blygsam skala i januari 2009 – med en nyhet. Lagom till Långvindsdagarna, 24 juli 2009, fick Långvind.com den struktur och omfattning som börjar påminna om dagens; men vid denna tidpunkt var det totala antalet sidor bara cirka 200.

Jörgen Bengtson