Tomtemys
på åttonde året

Tomtemys – den årliga tillställning för små och stora barn i Långvindsbruk under advent – återkommer i år för åttonde gången. Lördagen den 9 december klockan 15, dagen före andra advent, är det dags igen. Liksom tidigare år inträder Tomtemys vid skymningen.

Sara Johansson, som startade det hela 2010, fortsätter att vara primus motor. Hon har en hektisk höst med att förbereda Tomtemys. Hon gör det med hjälp av Bölans scoutkår i Lindefallet, Långvinds bruksmiljöförening och andra frivilliga.

När gästerna börjar komma i skymningstid, möter de cirka 1 500 marschaller och andra ljus längs vägen till Långvind och på stigen genom bruket.

På stigen väntar tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar, andra varelser ut mytologin och även moderna figurer från framför allt Disneys värld. I stugan vid gamla ångsågverket tar tomten emot. I Bränneriet finns dryck, pepparkakor och varmkorv.

– Nya tag och nya planer är igång, berättar Tomtemys i Långvind på sin facebooksida, utan att avslöja vad det innebär. Sidan har 1 612 gilla, betydligt mer än någon annan facebooksida i Långvind.

Liksom tidigare år är allt gratis – även om Tomtemys gärna tar emot gåvor från företag och enskilda.

Från början hette arrangemanget Tomtesmyg, efter ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyget på Gammelgården. I Långvind bytte arrangemanget efter några år namn till Tomtemys.

Text och foto:
Jörgen Bengtson