Tomtemys
för nionde året

Nya ägare till Långvinds bruk ändrar inte på traditionen med Tomtemys. I år arrangerar Sara Johansson med hjälp av många frivilliga Tomtemys för nionde året i det gamla järnbruket från svensk stormaktstid. Lördagen den 8 december klockan 15, dagen före andra advent, är det dags igen. Liksom tidigare år inträder Tomtemys vid skymningen och håller på till klockan 18.

När gästerna börjar komma i skymningstid, möter de cirka 2 000 marschaller och andra ljus längs vägen till Långvind och på stigen genom bruket.

På stigen väntar tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar, småknytt och andra varelser ut mytologin. Men här finns även moderna figurer från framför allt Disneys värld.

I stugan vid gamla ångsågverket tar tomten emot. I Café Bränneriet finns dryck, pepparkakor och varmkorv.

– Det är mycket som snurrar i våra huvuden som vanligt så allt ska bli klart, skriver Tomtemys i Långvind på sin facebooksida. Sidan har 1 947 ”gilla”, betydligt mer än någon annan facebooksida i Långvind, till och med fler än den stora facebooksidan för Enånger.

Tomtemys har fri entré och ingen anmälan, som knappast någon aktivitet av den här storleken i Hudiksvall kan skryta med. Tomtemys tar dock gärna emot gåvor från företag och enskilda.

Sara Johansson är primus motor i Tomtemys. Hon startade det hela 2010, då under namnet Tomtesmyg och med inspiration från ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyget på Gammelgården i Torsåker.

I Långvind bytte arrangemanget efter några år namn till Tomtemys. Sara Johansson genomför Tomtemys med hjälp av Bölans scoutkår i Lindefallet, Långvinds bruksmiljöförening och andra frivilliga.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det startade 2010: Tomtemys i Långvind 2,7 kilometer lång succé (9 december 2017), Tomtemys på topplista för jultillställningar (1 december 2017), Tomtemys på åttonde året (24 oktober 2017), Långvinds Tomtemys lockade fler än vanligt (3 december 2016), Tomtemys lockar igen (4 december 2015), Rekordmånga på Tomtemys (7 december 2014), Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013), Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé (9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Jörgen Bengtson