Långvinds Tomtemys
lockade fler än vanligt

tomtemys-2016-brannerietTomtemys i Långvind blev åter en stor succé, med 2 250 besökare under drygt tre timmar i den anrika järnbruksmiljön på Hälsingekusten.

I år mötte besökarna rekordmycket ljus, 2 000 marschaller och säkert över 1 000 stearinljus, fotogenlyktor, eldkorgar och andra ljus längs vägen till Långvind, på stigen genom bruket och runt Café Bränneriet.

Som vanligt fanns en stig genom bruksmiljön, där små och stora barn vandrade längs fladdrande ljus. Längs vägen mötte de både tomtar, vättar, troll, älvor, rumpnissar, småknytt och andra varelser ut svensk och nordisk mytologin, men också moderna figurer ur Walt Disneys barnfilmsrepertoar som Elsa i Frost samt Snövit och de sju dvärgarna. En annan nyhet i år var Rödluvan och vargen, som dök upp längs vägen.

Ytterligare en nyhet var en tomte från Delsbo, som i gamla handelsboden berättade om livet förr.

tomtemys-2016-tomtarSom vanligt tog tomtefar och tomtemor emot i tomtens stuga vid det gamla ångsågverket.

Långvind.com fick en pratstund med tomtarna, som i år var Hårgatomtar. Per-Erik Molin och Elsie-Britt Molin kommer från Granbo, Kilafors, och mötte många frågvisa barn.

– Det har varit många snälla barn. Vi har fått många frågor och kramar, berättar Per-Erik Molin.

– Vi har fått många kluriga frågor som vad kommer jag att få i julklapp, när kommer du och kan jag få levande djur i julklapp, säger Elsie-Britt Molin.

En vanlig fråga var hur gamla tomtarna var. Svaret 120 år imponerade på barnen.

tomtemys-2016-milstenenSom vanligt hjälpte Bölans scoutkår, Långvinds bruksmiljöförening och många frivilliga – totalt cirka 100 personer – till att genomföra Tomtemys. Men den som verkligen slitit för att få till stånd arrangemanget är Sara Johansson, Långvindsbruk. När Långvind.com träffar henne på kvällen, hade hon varit i gång sedan tidigt på morgonen och har ännu arbete kvar innan hon kan ta välförtjänt kväll.

– I kväll ska jag bada i jacuzzin på terrassen, ta en kall öl och vila. Nästa vecka tar jag semester, berättar hon för Långvind.com.

Hon startade Tomtemys 2010, som då hette Tomtesmyg. Sedan dess har evenemanget andra lördagen i advent vuxit år för år. Förra året kom 1 600 till Tomtemys, i år 40 procent fler.

I år fick Tomtemys draghjälp av snö som föll under natten och riktig vinterkyla, som gick ner till åtta minusgrader under Tomtemys tre intensiva timmar mellan 15 och 18.

Tomtemys har en egen facebooksida med över 1 500 följare.

Läs mer om Tomtemys här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson