Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Tomten smyger
igen i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

I morgon är det dags för årets Tomtemys, succén för små och stora barn, som nu är inne på sitt sjunde år i Långvindsbruk.

– Möt troll, tomtar och småknytt i skogen. Titta in i tomtens stuga och se vad han pysslar med inför julen, lockar arrangörerna av Tomtemys till det återkommande evenemanget lördagen i andra advent, som vanligt klockan 15–18.

Tomtemys 2015 tomtarBesökarna vandrar längs en stig – belyst av marschaller, lyktor och andra ljus – genom det gamla bruksområdet. Längs vägen möter de allehanda mytologiska väsen och naturligtvis tomten.

Efter vandringen väntar korv, festis, kaffe och pepparkakor i och runt Café Bränneriet.

Som vanlig är allt gratis och utan anmälan.

Tomtemys brukar samla 1 500 till 2 000 deltagare, mer än någon annan aktivitet i Långvind. Det blir trångt på vägarna till och från Långvind. För att lätta på trycket har Långvinds bruk i år utvidgat parkeringen och byggt en ny väganslutning, som gör att trafiken från Långvindsbruk går på en skogsbilväg norr om Norasjön.

Tomtemys startade som Tomtesmyg 2010. Bakom evenemanget står Sara Johansson, som varje höst har häcken full med att förbereda Tomtemyg. Sedan flera år har hon hjälp av Långvinds bruksmiljöförening och Bölans scoutkår. Hon startade Tomtemys för att ge alla barn, som inte har råd att åka till fjälls eller tomteland, en julupplevesle. På Tomtemys är allt gratis. För att finansiera det hela, tar Tomtemys gärna emot gåvor från företag och enskilda.

Varje år brukar bjuda på någon överraskning. Förra året dök Snövit upp bland järnbruksruinerna. Den 3 december får vi se vad årets överraskning blir.

Läs mer om Tomtemys här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv