Afternoon tea-historia

Afternoon tea, även kallad low tea, är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat, vanligen mellan klockan 14 och 17. Men eftermiddagsteet kan med alla tillbehör svälla till en rejäl måltid.

Afternoon tea har en konkret, historisk bakgrund, som gör den speciell.

Eftermiddagste tradition från 1800-talet
Vanan att inta detta mål uppstod i den engelska högreståndsmiljön på 1830-talet. Hertiginnan Anna av Bedford införde afternoon tea, som sedan har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar, bakverk och kakor.

Bakgrunden till eftermiddagsteet var att man intog lunchen tidigt och middagen sent – först klockan åtta eller nio på kvällen. Då blev det naturligt att inta en lättare spis på eftermiddagen.

Traditionen spred sig till stora delar av världen med hjälp av brittisk kolonialism och sjöfart. Te är i högsta grad förknippat med “brittiskhet” och även med brittisk kolonialism.

Kan bli en hel måltid
Ett traditionellt eftermiddagste består av scones med clotted cream (ett slags syrad grädde som inte tillverkas i Sverige), lemon curd, bär- och fruktmarmelader samt små smörgåsar eller sandwichar med rökt lax, räkor och ägg, leverpastej och gurka, ägg och gurka, ost andra matiga pålägg eller fyllningar.

Till detta kommer olika former av mjuka kakor som muffins och cup cake samt hårda kakor som shortbread och mandelskorpor,

Ett eftermiddagste kan med fördel också rymma chokladbitar, cider och mousserande vin.

Kvälls- och morgonte också viktiga
Afternoon tea är inte enda tetillfälle i Storbritannien.

Early morning tea är det traditionella frukostteet, ett viktigt inslag i vardagen.

Four o’clock tea eller five o’clock tea är ett eftermiddagste med mindre tillbehör.

High tea, även kallad meat tea, är ett kvällsmål, som man intar mellan klockan 17 och 19.

”Low” och ”high” syftar i tesammanhang på bordshöjden. ”Low tea” intar man vid soffbord, ”high tea” vid matbord.

Passar bra höst–vinter–vår
Afternoon tea passar framför allt när mörker och kyla smyger sig på. Därför är afternoon tea vanligt i Sverige under höst-vinter-vår.

På Kungsgården Långvind serverar vi afternoon tea september–maj till sällskap på minst sex personer, som har beställt vår delikata temåltid i förväg.

Afternoon tea är älskat av många. Det har blivit ett populär nöje i större svenska städer.

År 2011 införde Kungsgården Långvind traditionen på Hälsingekusten, då under lördagar i slutet av augusti och början av september. År 2014 växlade Kungsgården Långvind upp till Afternoon Tea on demand, september–maj för minst sex personer.

Vi serverar en härlig brittisk temåltid, som det tar tid att äta sig igenom, räkna med cirka två timmar eller mer. Anna av Bedford skulle vara avundsjuk på vad vi dukar upp. Välkommen till bords!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 9 jun 2023