Boka boende på Kungsgården Långvind!

Gamla kartor pryder
Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvind är ett bruk från svensk stormaktstid, grundat 1687. Kungsgården Långvind är ett hotell och vandrarhem, grundat 2010. Självklart fångar Kungsgården Långvind upp arvet från stormaktstiden.

I alla gästrum finns kartor i original från en svunnen tid, stormaktstiden eller åren därefter, då Sverige fortsatt var betydligt större än i dag.

I Salen – Kungsgården Långvinds kombinerade restaurang och konferenslokal – finns ett sjökort över norra Östersjön eller ”Noord Bodem”, som det står på det nederländska sjökortet, från Gävle (”Gafle”) och Åbo (”Abo”) i söder till Torneå (”Torne”) i norr. Detta kartverk har nederländsks signum, med texter på nederländska och kartografen angiven, Johannes van Keulen (1654–1715).

Bredvid den finns numera också en karta av den kända tyska kartografen Johann Baptist Homann (1664–1724), på latin Homanno, över ”Regni Sueciae”, Kungariket Sverige. Kartan har också med territorierna, försiktigt markerade med gränser i grönt, som gick förlorade i freden i Nystad 1721.

Båda kartverken är originaltryck från början av sjuttonhundratalet, handkolorerade och stiliga i sin utformning.

Kartan och sjökortet sitter på Kungsgården Långvinds enda synliga stockvägg, som är betydligt äldre än kartorna, sannolikt från sen medeltid.

– Vi är väldigt glada över att under årens lopp har förvärvat dessa och andra kartor, som nu pryder gästrum och våra gemensamma utrymme på Kungsgården Långvind. Kartorna är både konst, kultur och historia, som är en njutning för öga och sinne, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv