Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kollektivtrafik
till Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvind har fått kollektivtrafik, tre turer per dag från Iggesund.

Denna nyhet har gått många förbi. Men numera har X-trafik fasta linjer även i glesbygd. X-trafik trafikerar Långvind med linje 857, som har tre fasta avgångar per dag måndag–fredag.

Närtrafiken började i Hälsingland, med kommunerna i norr 10 december 2018 och söder 17 juni 2019. Från och med 7 oktober fick även Gästrikland närtrafik. Kartan visar närtrafiken i södra Hudiksvalls kommun, med totalt sex separata linjer.

– Den som önskar resa från en adress som ligger mer än två kilometer från närmsta busshållplats har möjlighet att resa med Närtrafiken för att ta del av samhällsservice under vardagarna. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika linjer som alla har egna tidtabeller, skriver X-trafik i ett pressmeddelande den 3 oktober 2019.

Linjer och avgångar finns i X-trafiks reseplanerare på bolagets webbplats eller app.

Närtrafiken måste man beställa på särskilt telefonnummer (0771-49 79 39) och minst två timmar före avfärd. Sedan är det taxi istället för buss, som tar en på en vanligen slingrade tur till ytterändan av linjen. Sträckan Iggesund–Långvindsbruk tar närmare två timmar.

Kostnaden för resan är som för en vanlig bussresa.

Närtrafiken har kommit för att stanna. Den ersatte en tidigare anropsstyrd trafik, som enbart mantalsskrivna kunde använda och då bara några dagar i veckan.

Jörgen Bengtson
Karta: X-trafik


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv