Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kungsgården vässar
miljöprofilen ytterligare

Print Friendly, PDF & Email

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind vässar sin miljöprofil ytterligare. I dagarna blev Kungsgården Långvind godkänd av miljöcertifieringsorganisationen Green Key för ytterligare ett år som miljöcertifierad boende- och konferensanläggning.

De nya miljömålen för 2020 är:

• Minst 90 procent av alla ljuskällor ska vara lågenergilampor.

• Totalt 32 olika ekologiska, lokala och/eller rättvisemärkta livsmedel i serveringen.

• Publik laddstation för elbilar med typ 2-laddning och betalmöjlighet via kort/app/swish.

• Äng på slänten mellan parkeringen och landsvägen.

– Det är roligt att hela tiden skärpa miljökraven. Vi vill konkret bidra till en bättre värld och inte bara prata om det, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Miljöarbetet började redan 2009–2010, när Kungsgården Långvind renoverade huset och då använde så så mycket naturmaterial som möjligt, ersatte enkelfönster med treglasfönster, installerade vattenburet värmesystem med bergvärme, frånluftsvärmeåtervinning samt el från egen vindkraftsel och i övrigt förnyelsebar el.

Miljöarbetet tog fart 2012. Då blev anläggningen först i Hälsingland med att ansluta sig till miljöcertifieringen Green Key (Gröna nyckeln).

I början av 2017 blev Kungsgården Långvind en av Sveriges första hotell och vandrarhem att avge Svenska Turistföreningens Hållbarhetslöfte för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

När Kungsgården Långvind 2018 byggde nya Österhuset, tog det också norra Sveriges första biologiska reningsverk i bruk, byggde Norrlands första integrerade solcellstak samt installerade bergvärmepump och vattenburen golvvärme.

I november 2018 krönte Kungsgården Långvind sitt hållbarhetsarbete med att ta hem bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende på STF:s årskonferens.

”Jörgen och Agneta Bengtson som driver denna hälsingepärla från stormaktstiden producerar sin egen el från vind- och solkraft, arbetar med energisnål belysning och har egna laddstationer för elbilar. Ett stort engagemang i lokalsamhället, bland annat i byalaget, kapellföreningen och att de arrangerar lokala vandringar och evenemang”, skrev juryn i sin motivering till hållbarhetspriset.

Kungsgården Långvind är aktiv medlem i Naturturismföretagen, tidigare Ekoturismföreningen.

Företaget redovisar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på webbplatsen Långvind.com, på både svenska och engelska.

Långvind.com har haft flera artiklar om Kungsgården Långvinds hållbarhetsarbete: ”Hållbart är nyckelordet” (6 juli 2019), Kungsgården Långvinds elbil i tidningsfokus (9 juni 2019), Kungsgården Långvind vässar sin miljöprofil (1 februari 2019), Sjunde året med Gröna nyckeln (24 november 2018), Kungsgården Långvind vinner hållbarhetspris (12 november 2018), Kungsgården nominerad för hållbarhet (3 november 2018), Långvind har fått Norrlands första solcellstak (18 augusti 2018), Långvind får första bioreningsverket (10 juni 2018), Norrlands första solcellstak i Långvind (16 maj 2018), Kungsgården äldst med Gröna nyckeln (14 januari 2018), Långvind har första Tesla-utmanaren (27 augusti 2017), STF-vandrarhem avger hållbarhetslöfte (6 maj 2017), Hållbarhet i fokus på Kungsgården Långvind (5 februari 2017), Kungsgården Långvind vässar hållbarhetsprofilen (17 november 2016), Vässar miljöprofilen (3 oktober 2015), Kungsgården för elbil (20 december 2014) och Miljömärkning på gång (11 februari 2012).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv