Långvind har första
Tesla-utmanaren

Kungsgården Långvind har förstärkt sin miljö- och hållbarhetsprofil med en renodlad elbil.

– Vi har Hälsinglands första ”Teslautmanare”, en elbil med halva Teslans räckvidd till en fjärdedel av priset, säger Agneta Bengtson, Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Hon jämför då en fullt säkerhetsutrustad Tesla, som kostar 1,2 miljoner kronor, med en Hyundai Ioniq Electric med full säkerhetsutrustning, som går att köpa till ungefär en fjärdedel av priset.

I går uppmärksammade Hudiksvalls Tidning och Helahälsingland elbilen i Långvind. På ett uppslag berättar HT om Kungsgården Långvinds elbil, ”Elbilen uppfyller kraven på räckvidd”. HT nämner dock inte att bilen är en viktig del i Kungsgården Långvinds hållbarhetsarbete och ersätter biogasbilen, som det lilla hotellet och vandrarhemmet på Hälsingekusten haft fram till nu.

Styrkan med elbil är att den går att ladda på väldigt många ställen, främst hemma och på jobbet, men också gratis på många parkeringar som kommuner har eller i anslutning till snabbmatställen och shoppingcentra. I Hudiksvall finns gratis så kallade destinationsladdare, ”halvsnabba laddare”, vid bland annat Brandgaraget i centrala Hudiksvall och hamburgerrestaurangen Max i Medskog.

För den som reser längre sträckor är det nödvändigt att kunna snabbladda. Snabbladdning finns på allt fler ställen. För ett år sedan fanns inga snabbladdare i Hälsingland. Nu finns snabbladdare i Söderhamn, Hudiksvall och Gnarp och inom kort också i Delsbo, Järvsö, Ljusdal, Färila och Kårböle.

Utvecklingen går snabbt, både när det gäller batterikapaciteten och räckvidden på nya elbilar och snabbladdningsställen. Kungsgården Långvinds elbil har en teoretisk räckvidd på 28 mil.

– I praktiken räknar jag med cirka 22 mil på sommaren och 17 mil på vintern, säger Jörgen Bengtson i HT-intervjun.

På webbplatsen Helahälsingland finns också ett filmat inslag med Jörgen Bengtson.

Kungsgården Långvind erbjuder sina gäster med elbilar laddning. I framtiden räknar man också med att erbjuda elladdning till alla.

– Vi räknar med att installera destinationsladdare under hösten, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson