Boka boende på Kungsgården Långvind!

Svampupptäckt
i Långvinds marker

Print Friendly, PDF & Email

När skolorna börjar och sommarturismen tar slut, då erbjuder Kungsgården Långvind två intressanta heldagsevenemang, svampexkursioner, den första och sista lördagen i september, alltså 2 och 30 september.
Monica Svensson svampkonsulent

Ledare för svampexkursionerna är en mycket kvalificerad svampexpert, svampkonsulent Monica Svensson (bilden), som arrangerar svamputflykter, anordnar utställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbutik för svampintresserade, eller svampkonsulent Alf Pallin, som utbildar svampkonsulenter på högskolenivå.

Hen tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov. På årets svampexkursioner är preliminärt både Monica Svensson och Alf Pallin ledare.

– Vi är väldigt glada över att ha två så kvalificerade svampkonsulenter som Monica och Alf. Det gör att vi kan erbjuda inte bara ”frukost med guldkant”, utan också ”svampexkursion med guldkant”, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

På svampexkursionerna får deltagarna plocka matsvamp, studera övrig svamp, känna igen förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

Kungsgården Långvinds svampexkursioner har ”svampgaranti”. Svampkonsulenterna rekognoserar före, för att vara säker på att kunna ta deltagarna på en utflykt, där de får med sig svamp hem.

Vad det blir för svamp, beror på svampsäsongen. Exempel på matsvamp, som kan förekomma på exkursionerna, är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt blek taggsvamp, som är Hälsinglands landskapssvamp.

En kvalificerad svampexkursion är i högsta grad beroende av vilken plats man väljer utifrån säsong och väder. Alf Pallin och Monica Svensson känner Långvinds marker och omgivningar väl. Hen tar gruppen på svampupptäcksfärd på någon av följande platser
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

Exkursionen tar cirka sex timmar och inkluderar lunch som Kungsgården Långvind skickar med.

Kungsgården Långvind erbjuder också svamppaket för den som vill övernatta, med två övernattningar och frukost med guldkant, middag på ankomstdagen, personlig guidning av Långvindsbruk och svampexkursion med lunch.

Kungsgården Långvind kan också arrangera svampexkursioner och svamphelger vid andra tidpunkter, bara det finns minst fyra deltagare.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv