Lyskväll
samlar allt fler

Lyskväll har blivit en ny folkfest och tradition i stora delar av Sverige. Sista lördagen i augusti tänder folk marschaller och andra ljus, för att ta farväl av sommaren. Traditionen kommer från Finland och blev en svensk folkfest tack vare Hjalmar Åker och Enångers båtsällskap.

Lyskvällen markerar slutet på sommaren, ungefär som midsommar är starten. Den har sedan flera år etablerat sig som ”svensk folkfest”, vilket Wikipedia vidimerar under detta uppslagsord. Mannen som förde lyskvällen till Sverige var Enångers båtsällskaps legendariska kassör Hjalmar Åker. 

Han har berättat om hur det gick till för Långvind.com.

I mitten av 1980-talet såg Hjalmar Åker märkliga ljus och eldar en lördagskväll i slutet av augusti från en Finlandsbåt i Åbolands skärgård. Han såg en finländsk tradition, som nu också har blivit en norrländsk och allt mer också en svensk tradition. I Finland tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti, samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

Hjalmar Åker införde lyskvällen i Borka 1990. Då anade han knappast att han hade startat vad som skulle bli något av en profan helgdag. Denna finländska skärgårdssedvänja har fått en oerhört lyskraft och spridning i den forna västra rikshalvan.

– Sedan låg det i ”banken” innan min hustru tyckte vi skulle göra något av det, berättade han för Långvind.com 2009.

Lyskvällen startade 1990 i Borka. Fiskeläget utanför Enånger är fortfarande ett ankarfäste för lyskvällsfirande, med öppen restaurang, underhållning, eldar som tänds på fjärden klockan 20.30 och stort fyrverkeri som börjar klockan 22.

Numera firar man lyskväll på många platser på Hälsingekusten. Den har spridit sig norrut längs Norrlandskusten och söderut, men även med vattendrag inåt landet och till platser utan traditionell vattenkontakt.

För varje år tänder allt fler eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs kusten, sjöar, andra vattendrag och även på ställen som fäbodvallar och utsiktspunkter.

Lyskvällen kom till Västerbotten redan i slutet av 1960-talet men fick ingen spridning utan dog ut. Via Enånger fick den på 1990-talet rejält fotfäste i Sverige. Kärt barn har många namn: lyskväll kallas också lysnatta, stugsista, venetiansk afton och villaavslutning.

Jörgen Bengtson