Boka boende på Kungsgården Långvind!

Forntidsvandring
i regnigt Sofieholm

Print Friendly, PDF & Email

I går genomförde Kungsgården Långvind en forntidsvandring i Sofieholm – i hällande regn. Liksom tidigare arkeologiska vandringar sedan 2012, var Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson ciceroner.

Hela Hälsingland berättar i dag på nätet om dagens forntidsvandring i Sofieholm vid Nianåns utflöde i havet i Njutånger, dock utan att nämna vem som i sex år arrangerat vandringarna, Kungsgården Långvind.

Lördagens forntidsvandring var den andra i sommar, som började med Hedningahällan. Den fortsätter den 26 augusti med Långvinds bruk och slutar den 2 september med Hedningahällan.

I dag finns en kraftstation i Sofieholm och lager med äldre historia. Området kommer att bli naturreservat, vilket påverkar den över hundra år gamla kraftstationen.

Elproduktionen är snart historia. Vattenloppet som går via kraftstationen kommer att stängas av och vattentuben att rivas. Kraftstationen och andra byggnader kommer dock att stå kvar.

Det finns åtskilliga fornlämningar i området kring kraftstationen. Paret Nilsson hoppas att bildandet av ett naturreservat ska locka fler besökare till platsen.

– Kombinationen av kultur och ett naturreservat känns väldigt spännande. För de är ju beroende av varandra, den kulturhistoria som finns här skulle inte finnas utan kraften i forsen och naturen, säger Lena Berg Nilsson till Hela Hälsingland.

Sofieholm bär på tydliga minnen från en svunnen, småskalig industriell epok. Vattenkraften vid Sofieholm har nyttjats sedan medeltid. Här anlades ett manufakturverk under 1790-talet, men långt innan dess fanns här ett antal olika verksamheter, som drevs av vattenkraften från Nianån. Sedan början av nittonhundratalet finns här ett vattenkraftverk, som ännu är i drift. Vattenkraften är alltså central i miljön med kraftstationen som en tydlig markör.

Hudiksvalls kommun har börjat röja sly och träd i Sofieholm. Därmed blir framkomligheten bättre. Framöver blir det också ordentliga stigar och rastplatser i området, som i stor utsträckning blir handikappanpassade.

– Med det här arbetet så förbättrar man möjligheterna för att fler ska kunna använda det här området, säger Ola Nilsson.

Långvind.com har haft sex artiklar om planerna för Nianån och Sofieholm: Pengar för att riva Sofieholm (21 mars 2016), Sofieholm bär på mycket historia (13 februari 2016), Skyltar upp historia (1 oktober 2015), Nian natur- och kulturreservat (28 september 2015), Nianån blir naturreservat? (5 juli 2015) och Frisläppt Nianån? (23 oktober 2014).

Jörgen Bengtson
Foto: Lena Berg Nilsson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv