Boka boende på Kungsgården Långvind!

Stor final med
Hudik Big Band

Print Friendly, PDF & Email

Hudik Big Band höll en strålande avskedsföreställning i Kolhuset i Långvind, Enånger, på torsdagskvällen. Efter 45 år lägger Hudiksvalls klassiska jazzorkester ner. Men först väntar en imponerande sista säsong, med idel kändisar som gästartister.

Hudik Big Band fick taket att lyfta på Kolhuset, med sin 17-mannaorkester och Karin Regnander som vokalist. Drygt 150 personer kom för att lyssna till örhängen som ”Cheek to Cheek”, ”Stand By Me”, ”Ol’ Man River”, ”Travel Light” och ”Over the Rainbow”.

Tre av ursprungsmedlemmarna spelar fortfarande i bandet och vara med på spelningen i Långvind: Nore Sundqvist, musikalisk ledare och saxofonist, Tommie Saur, trombon, och Bengt Lindfors, gitarr (på bild i den ordningen).

Långvind.com fick en pratstund med dem efter konserten, där vår fråga naturligtvis var ”Hur känns det att lägga ner Hudik Big Band”?

– Det känns både-och, med fina minnen att leva på, säger Nore Sundqvist.

– Krisen kommer först i maj, fyller Bengt Lindfors på och syftar på sista spelningen och slutet som den representerar.

– Vi har inte känt av det än. Det kommer i april–maj, säger Tommie Saur och är därmed inne på samma tema som Lill Lindfors bror Bengt, vilka båda intar scenen i finalkonserten på Kulturhuset i Hudiksvall den 12 maj.

Lennart Dahlbom, ordförande för den ideella föreningen Hudik Big Band, får svara på frågan ”Kommer Hudik Big Band att återuppstå i någon form”?

– Vi återuppstår inte i ny form. Var sak har sin tid, säger den tidigare skolledaren med glatt humör.

Jazzälskaren Carl Erik Tottie, som både inledde och avslutade konserten, efterlyste ett nytt jazzband till Kolhuset och Långvind:

– Det var verkligen en minnesvärd kväll. Det här bandet passar så väl in i den här lokalen, det enda bevarade kolhuset i länet. Hjälp mig att leta efter nya storband, vi kanske kan ha uppträdanden flera gånger, säger brukspatronen på Långvinds bruk.

Han drar också in sina anfäder i det hela och försäkrar att de ”hade protesterat mot att bandet lägger ner”, vilket han fick stormande applåder för.

Långvind.com samtalar med flera bandmedlemmar och får intrycket att det nog kan bli en annan jazzbandskonstellation, som uppstår och åter gästar Långvind. Men klart är, dels att tillväxten är dålig, dels att Hudik Big Band lägger instrumenten på hyllan till sommaren 2018.

Nore Sundqvist, som fyller 79 år i höst, tycker att han gjort sitt som orkesterledare och musiker. Men han håller en liten dörr öppen:

– Jag kan tänka mig att hjälpa till med att organisera men inte spela om man får ihop ett band, säger han till Långvind.com.

Långvind.com har haft två artiklar inför Hudik Big Bands framträdande i Långvind i år: Sista gången med Hudik Big Band (15 augusti 2017) och Hudik Big Band åter till Långvindsbruk (12 augusti 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv