Sista gången
med Hudik Big Band

På torsdag kväll uppträder Hudik Big Band för sista gången i Långvindsbruk, den här gången med Karin Regnander som gästartist. Det blir också avstampen för jazzorkesterns sista säsong, som vi inte visste att det skulle bli, när vi berättade om programmet i artikeln Hudik Big Band åter till Långvindsbruk (12 augusti 2017).

Efter 45 år går det klassiska och merittyngda storjazzbandet i graven, efter cirka 1 200 framförda verk. Hudik Big Band går med flaggan i topp, med en repertoar full av spelningar och kända artister till finalkonserten med Lill Lindfors och Nils Landgren på Kulturhuset i Hudiksvall den 12 maj 2018. I bandets första konsert fanns Lill Lindfors bror med som musiker. I den sista är Lill Lindfors med och tar farväl.

– Vi ville inte trappa ner och självdö, i sotdöden. Vi ska ha fullt ös ända in i kaklet och vi har hållit kvalitén som vi lovat. Målsnöret är i maj, tills dess har vi ett späckat program, säger Lennart Dahlbom, ordförande i den ideella orkestern Hudik Big Band, till Helahälsingland.se.

Orkesterns musikaliska ledare sedan start, Nore Sundqvist, fyller snart 80 år och känner att det är dags för pension.

– Det är dags att avrunda, säger han.

Nore Sundqvist och ytterligare två medlemmar har funnits med sedan start.

Det var inte självklart att lägga ner bandet. Efter långa diskussioner blev det dock Hudik Big Bands beslut.

Återstår att se om delar av bandet återuppstår, för musikglädjen finns kvar. Och publiken lär hoppas på att storbandsjazzmusikerna från Hudik kommer tillbaka i någon form.

Jörgen Bengtson