Boka boende på Kungsgården Långvind!

Miljömärkning på gång

Print Friendly, PDF & Email

Miljömärkning av boende- och konferensanläggningar samt arrangemang blir allt viktigare. I Hälsingland har sex turismföretag miljöcertifierat sig enligt The Green Key eller Naturens Bästa – och flera är på gång, bland annat Kungsgården Långvind. Tre är certifierade med Svanen, den officiella nordiska miljömärkningen.

The Green Key, som tidigare hette Gröna Nyckeln, miljöcertifierar boende- och konferensanläggningar. I Hälsingland är bara en anläggning, Larsbo gård (Enånger), ansluten. Totalt har The Green Key i Sverige 79 anslutna hotell, vandrarhem, fjällstationer, campingplatser och konferensanläggningar. The Green Key finns i 28 länder och omfattar totalt mer än 1 500 anläggningar.

Svanen har tre godkända boende- och konferensanläggningar i Hälsingland, Best Western Hotell Hudik, Best Western Hotell SöderH och Scandic Bollnäs. Totalt finns det 296  Svanenmärkta boende- och konferensanläggningar i Sverige. Svanenmärkningen är så pass dyr att den inte är ett alternativ för mindre anläggningar.

– Vi är i stort sett klara med vårt certifieringsarbete för att bli Hälsingekustens första och Hälsinglands andra Green Key-godkända anläggning. Kungsgården Långvind är också nybliven medlem i Ekoturismföreningen. Vi har gått in i föreningen för att understryka vårt miljöengagemang som boende- och konferensanläggning med natur- och kulturarrangemang, berättar Agneta Bengtson, ansvarig för miljöinventeringen på Kungsgården Långvind, för Långvind.com.

Bakom kvalitetsmärket Naturens Bästa står Ekoturismföreningen, som samlar Sveriges främsta naturresearrangörer och naturarrangemang. Ekoturismföreningen har 22 medlemsföretag i Hälsingland, varav sex också har kvalitetsmärket Naturens Bästa för anläggning eller arrangemang: Chinovas Mötesgård (Järvsö), Larsbo gård (Enånger), Lassekrogs gästgiveri (Färila), Norrigården Vildmark (Ramsjö), Tur o Ton (Arbrå) och Vargas Vildmarkslodge (Arbrå).

I Sverige som helhet finns 436 företag anslutna till Ekoturismföreningen, varav 83 är miljömärkta med Naturens Bästa.

På Hälsingekusten har Ekoturismföreningen en medlem, Kungsgården Långvind (Enånger).

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 19 februari 2012


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv