Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kungsgården Långvind
vässar sin miljöprofil

Print Friendly, PDF & Email

STF Hudiksvall Kungsgården Långvind har en tydlig miljöprofil, som det lilla hotellet, vandrarhemmet och konferensstället nu vässar ytterligare med en elbil.

– I dag tog vi den tredje generationens elbil i bruk, med drygt dubbelt så lång räckvidd som vår relativt nya elbil, som vi köpte i augusti 2017. Förra året installerade vi solceller, som gör att vi – tillsammans med den vindkraftsel vi hade sedan tidigare – har hög självförsörjningsgrad på el, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

På bilden hämtar Jörgen Bengtson bilen, en Kia e-Niro, som förutom Teslas modeller, är den andra miljöbilen med lång räckvidd i Hälsingland.

Kungsgården Långvind var år 2012 först i Hälsingland med att ansluta sig till miljöcertifieringen Green Key (Gröna nyckeln).

För två år sedan blev Kungsgården Långvind en av Sveriges första hotell och vandrarhem att avge Svenska Turistföreningens Hållbarhetslöfte för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

I samband med att Kungsgården Långvind förra året byggde nya Österhuset – och därmed fördubblade antalet rum till åtta – tog det också norra Sveriges första biologiska reningsverk i bruk. Samtidigt installerade Kungsgården Långvind Norrlands första integrerade solcellstak, som alltså ersatte ett konventionellt tak på Österhuset.

På STF:s årskonferens i november 2018 krönte Kungsgården Långvind sitt hållbarhetsarbete med att ta hem bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende. ”Jörgen och Agneta Bengtson som driver denna hälsingepärla från stormaktstiden producerar sin egen el från vind- och solkraft, arbetar med energisnål belysning och har egna laddstationer för elbilar. Ett stort engagemang i lokalsamhället, bland annat i byalaget, kapellföreningen och att de arrangerar lokala vandringar och evenemang”, skriver juryn i sin motivering.

Läs mer om Kungsgården Långvinds hållbarhetsarbete i artikeln Ekologi och hållbarhet och vad det innebär i praktiken, Hållbarhet mer än miljö.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv