Boka boende på Kungsgården Långvind!

Klart med 2019
års bruksvandringar

Print Friendly, PDF & Email

Mitt i smällkalla vintern börjar programmen för sommarens aktiviteter i Långvind på Hälsingekusten att ta form. Långvinds kapell räknar fortsatt med Musik i sommarkväll varje vecka från midsommar till slutet av augusti. Kungsgården Långvind har i dag fastställt bruksvandringarna sommaren 2019. Ytterligare program kommer senare.

– Vi utökar med ytterligare en natur- och kulturvandring – eller bruksvandring som vi vanligen kallar dem – till totalt sju. Vi börjar söndagen efter midsommarhelgen, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Kungsgården Långvind öppnar upp det gamla järnbruket från svensk stormaktstid med sina bruksvandringar. Vandringarna, som liksom tidigare år sker söndagar med start klockan 15, tar besökaren på en historisk vandring genom Långvind, från stormaktstid till fritid.

Samling sker på Kungsgården Långvind. Natur- och kulturvandringen startar i början av ”bruksgatan”, på bron nedanför kvarndammen och smedjan. Här betraktar vandraren Långvinds ström, som gav upphov till järnbruket, tittar in i den gamla smedjan och går längs ”bruksgatan” – med allé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds kapell, herrgården och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell får deltagarna en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, och om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, ser den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och ut till ångbåtsbryggan.

Vägen tillbaka går via natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården.

Det hela slutar med dryck, smörgås och hembakat över samtal om Långvindsbruk på Kungsgården Långvind. Bruksvandringen tar cirka 2,5 timmar.

Kungsgården Långvind har bruksvandringar för grupper som bokar en vandring och för enskilda som kommer till annonserade bruksvandringar, som inte kräver någon förhandsanmälan, vilka i år är: 30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augusti och 11 augusti.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv