Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvind.com
i dag 3 330 webbsidor

Print Friendly, PDF & Email

Långvind.com består i dag av exakt 3 330 enskilda webbsidor. Långvind.com är både en webbplats för STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, en virtuell turistbyrå för Hälsingekusten, ett nav för aktörer som Kungsgården Långvind samarbetar med och – inte minst – en nyhetssajt för Hälsingekusten.

– En helt otrolig utveckling. Vi kunde inte drömma att det skulle bli så stort, när vi sommaren 2009 satt på McDonalds i Söderhamn och Stadsbiblioteket i Hudiksvall och skapade Långvind.com. Då fanns ingen internetförbindelse i Långvind, så vi fick använda trådlösa nät i Söderhamn och Hudik. Vi gjorde sjuttiotalet fasta sidor och en nyhet då och då, säger Agneta Bengtson, tekniskt ansvarig för webbplatsen, till Långvind.com.

Agneta portratt

Det som växer mest är nyheter: en nyhet minst varannan dag – under många år varje dag. I dag har Långvind.com 2 924 nyheter. Under toppvinjetten Nyheter finns alla nyheter samlade, månad för månad.

De fasta sidorna, i dag 406, växer också. De handlar om Hälsingekusten i allmänhet, Långvind i synnerhet och naturligtvis Kungsgården Långvind. Sedan förra året finns också Gästrikekustens viktigaste öar med. De ger besökare information om bygder, orter och öar längs kusten samlade underö toppvinjetten Se.

Mängder av tips på saker att se och göra är samlade under toppvinjetten Göra.

Till detta kommer bildspel, kartor och annan information.

Sedan flera år tillhandahåller också Långvind.com hemsidor för organisationer, företag och enskilda, som är samarbetspartner till Kungsgården Långvind. Dessa finns under toppvinjetten Partner.

En viktig del av webbplatsen är självklart allt som rör Långvind och Kungsgården Långvind, samlade under vinjetterna BoendePaket, Konferens och Evenemang.

Av tekniska skäl finns de enskilda sidorna under domännamnet Langvind.com och inte Långvind.com, som dock finns som startsida.

Långvind.com hade premiär den 24 juli 2009, med en struktur och omfattning liknande dagens. Men vid denna tidpunkt var totala antalet nyhetssidor 77 och fasta sidor 73. Webbplatsen tjuvstartade i januari 2009 – med en nyhet.

När paret Agneta och Jörgen Bengtson sjösatte Långvind.com var ambitionen att ge ”Långvind, Borka, Enånger, Lindefallet, Tosätter och andra delar av Enångers socken en webbplats med nyheter och turistinformation”. Det blev betydligt mer än så, med hela Hälsingekusten som bevakningsområde.

Men är verkligen Långvind.com heltäckande på information och nyheter om Hälsingekusten?

– Det är svår att bli heltäckande, men vi har i varje fall betydligt mer information än webbplatserna som turistbyråerna, Hälsingland.se och Visit Hälsingland Gästrikland. Det enda geografiska område som vi är lite svaga på är Nordanstigskusten, där vi har en del samhällen och öar som återstår att skriva om, säger Agneta Bengtson.

En stor nyhet kom i juli 2013, då Långvind.com fick ny grafisk form, inklusive Facebook, Twitter och möjlighet att boka och betala rum direkt på nätet. Senare har Tripadvisor och STF tillkommit. I ett senare skede har alla sidor blivit adaptiva, det vill säga de anpassar sig till den läsenhet, som brukaren har, dator, läsplatta eller mobil. En minst lika stora förändring kom vid årsskiftet 2014–2015, då Långvind.com började publicera bilder till alla nyheter.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv