Boka boende på Kungsgården Långvind!

Befolkningen
minskar i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvind växer minskar i folkmängd, efter flera års uppgång. Vid årsskiftet 2018–2019 hade befolkningen minskat till 71 personer jämfört med 73 vid halvårsskiftet 2018. Sedan Långvind.com började kartlägga folkmängden i juli 2014, har befolkningen dock ökat från 69 folkbokförda invånare till 71 i dag.

Huvuddelen av befolkningen i Långvind bor inte längre i bruksorten, utan i Långvinds fritidsområde.

Långvinds fritidsområde är över tiden den stora befolkningsvinnaren, med i dag 51 invånare. Folkmängden de fem senaste åren (2018–2014), mätt vid halvårsskiftet, är 52, 50, 47, 46 och 50 invånare. Dagens 41 invånare är tio gånger fler än de fem som var mantalsskrivna i fritidsområdet i början av 1990-talet.

Långvindsbruk har i dag tolv folkbokförda invånare och tangerar därmed sin lägsta folkmängd någonsin. När folkmängden låg på topp under artonhundratalet bodde cirka 400 människor i Långvind. Folkmängden de fem senaste åren är 13, 12, 14, 12 och 11 invånare.

Långvind i övrigt – byarna Heda, Nora och Östra Myra – har åtta invånare. Folkmängden de fem senaste åren är synnerligen stabil: 8, 8, 8, 8 och 8 invånare.

Befolkningsstatistiken är insamlad strax före årskiftet 2019. Uppgifterna består av folkbokförda personer, som finns i publika källor, i vårt fall Ratsit.se, på adresser i Långvind.

Bilden är från midsommarfirande i Långvinds fritidsområde. Den får symbolisera dragkampen om fler boende till Långvind, där alltså fritidsområdet sedan länge avgått med segern.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv