Kungsgården Långvinds
elbil i tidningsfokus

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, är inne på sin andra rena elbil, en tredje generationens elbil med lång räckvidd. Senaste numret av tidningen Hälsingland (2019-05) har ett reportage om detta och elbilens möjligheter, ”Laddad med nya elkrafter”.

”Billig, effektiv, tyst och utsläppsfri”, summerar tidningen Hälsingland i ingressen och refererar Jörgen Bengtson, som kört 8 000 mil elbil med Långvind som bas:

– I Hälsingland är det verkligen inga problem att köra elbil i dag, säger han.

Kungsgården Långvinds satsning på elbil är en del i ett omfattande hållbarhetsarbete, som det går att läsa mer om på webbplatsen Langvind.com, Ekologi och hållbarhet.

Hållbarhetsarbetet innefattar bland annat delägt vindkraftverk och ett nybyggt hus med Norrlands första integrerade solcellstak. Dessa båda förser bilen med el. Men engagemanget spänner också från norra Sveriges första biologiska reningsverk och Hälsinglands första laddstation för elbilen Tesla till bergvärme och ”flergångshanddukar” i tyg istället för engångshanddukar på toaletter.

– Jag har varit engagerad för miljön sedan kärnkraftsmotståndet i mitten av 1970-talet. Att kunna köra bil utan utsläpp av kol- och kväveoxider, som jag dessutom kan ladda med egen solcells- och vindkraftsel, känns bra. Det har hänt så mycket på ebilsfronten på bara några år, säger Jörgen Bengtson i intervjun.

Kungsgården Långvind har haft ren elbil i nästan två år och redan avverkat sin första. Den nya elbilen, Kia e-Niro, är bara fyra månader gammal, men har redan rullat nästan 2 000 mil.

Den är tredje generationens elbil, som Jörgen Bengtson definierar som elbil med räckvidd på minst 40 mil (e-Niro har teoretisk räckvidd på 40,5 mil) och laddkapacitet på över 50 kilowatt (e-Niro har 78 kW). Tidigare har tredje generationens elbil bara funnits i form av dyra Tesla-bilar. Nu har det kommit flera utmanare till Tesla i premiumsegmentet – Jaguar, Audi och Mercedes – men framför allt utmanare i det mer normalt prissatta bilsortimentet: Huyndai Kona, Kia e-Niro och Kia e-Soul. Och flera är på gång.

Det finns fortfarande nackdelar med elbilar. Men fördelarna – som miljövänlighet, låg driftskostnad, ”eltankning” hemma – överväger, i synnerhet med tredje generationens elbil. Jämfört med andra generationens elbil, som Kungsgården Långvinds förra bil Hyundai Ioniq, har tredje generationen lång räckvidd, snabbare laddning och möjlighet att lasta 100 kilogram på taket. De saknar dragkrog och fyrhjulsdrift, som Tesla och de dyrare märkena har, men det är också enda nackdelar som Jörgen Bengtson ser. Han föreläser för övrigt om elbilar, men är i övrigt inte vare sig särskilt kunnig om eller intresserad av bilar.

Kungsgården Långvinds första elbil, Hyundai Ioniq, var Norrhälsinglands första Ioniq. Nuvarande e-Niro är en av länets första.

Kungsgården är både miljöcertifierad enligt Green Key och STF:s Hållbarhetslöfte. I november 2018 tog Kungsgården Långvind hem bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende, som STF utsåg bland sina cirka 250 boendeanläggningar.

Agneta Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson