Ambitiöst program
i Enångersbygden

Varje socken i Hälsingland har – vad vi vet – en hembygdsförening. Enånger är inget undantag.

I dagarna kom Enångers hembygdsförenings sommarprogram i brevlådorna runt om i socknen. Det är som vanligt ett imponerande program med sex aktiviteter, traditionsenligt Kännadagen som inledning 16 juni och Musikkväll med sotare och kolbullar som avslutning 12 augusti.

Många av landskapets hembygdsföreningar har forngårdar eller andra typer av hembygdsgårdar eller museer, som de vårdar och visar för allmänheten.

Enånger har ett hembygdsmuseum i utkanten av samhället, på vägen mot Borka. Det har tyvärr inget fast öppethållande, utan man får ringa någon i hembygdsföreningen, som visar museet efter överenskommelse. Ring Birgitta Persson (070-551 18 09), Stig Sundin (070-679 48 06) eller Kristina Borin (073-051 54 99) för visning.

I museet säljer föreningen också sockensigill, smycke, tröjor och böcker om Enånger.

Sommaren program omfattar:

Söndag 16 juni kl 11: Hembygdsdagen Kännadagen, med gudstjänst, kyrkkaffe med bondtårta, korv och kolbullar; lotterier, naturstig och tur med häst och vagn; musikunderhållning.

Måndag 1 juli kl 18.30: Bygdevandring kring Haakon Gullessons boplats, Vildmarkspionjären*.

Måndag 8 juli kl 18.30: Bygdevandring Kolarkojan i Sättra, stenmuren i Stensätter och husgrund Änga skola*.

Måndag 15 juli kl 18.30: Bygdevandring Vedmoraklappern, skyddad skog*.

Måndag 22 juli kl 18.30: Bygdevandring Våtnäs fiskeläge*.

Måndag 12 augusti kl 18.30: Samling Musikkväll med sotare och kolbullar samt musik med gruppen ”Fem över tolv”, Vildmarksbyn, Ångersjön.

* Samling Coop Enångers parkering

Enångers hembygdsförening har också egen webbplats, www.enanger.se, och ligger bakom Enångers facebooksida, som har 1 705 medlemmar.

Jörgen Bengtson