Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Café Bränneriet
öppnar i sommar

Print Friendly, PDF & Email

Café Bränneriet i Långvindsbruk, Enånger, har varit stängt i två år. Få trodde att det skulle öppna igen. Men i sommar blir restaurangen åter vad den en gång var: ett kafé!

Med kort varsel har en av Hälsinglands mest kända krögare, Peter Hommen, klivit in som restauratör på Café Bränneriet. Peter drev i fyra årtionden, tillsammans med sin fru Åsa, Lassekrogs gästgiveri, Färila. Han lagade dessutom ofta mat på landshövdingeresidenset i Gävle, har ingått i kocklandslaget och varit engagerad i Nobelmiddagen.

När paret Hommen gick i pension, blev det för jobbigt att slå sig till ro. Peter och Åsa Hommen köpte Café Perrongen på Hudiksvalls järnvägsstation och fick fart på det tidigare konkursade kaféet. Peter och Åsa Hommen ville efter en tid expandera verksamheten, men det ville inte fastighetsägaren, så då avslutade de sitt engagemang.

Sitta still är inte pensionärerna Peter och Åsa Hommens bästa gren, så veckan före påsk 2018 öppnade de choklad- och karamelltillverkning, med butik, mittemot Ica Träffpunkter på Öster i Hudiksvall. Verksamheten heter passande nog Lassekrogs konfekt. Här tillverkar Peter, som i grunden är konditor, tillsammans med Åsa choklad och praliner i olika former, med smaker som hjortron-citron och kaffe-whisky, samt marsipan och karameller av olika slag. De har en aktiv facebooksida, Lassekrogskonfekt, som frestar öga och gom.

På facebooksidan presenterar de verksamheten med ordet: ”Butik med egentillverkade praliner och choklad- och marsipanfigurer. Även annan catering efter önskemål.”

Nu stänger de godisfabriken för sommaren och tar ny sats med Café Bränneriet, som vi nog kan förvänta oss kommer att servera något mer än enbart sötsaker. De kommer dock inte att driva Kolhuset, som Långvinds bruksmiljöförening fortsatt erbjuder för abonnemang.

Vi återkommer med information om Café Bränneriets öppettider och vilken profil det får. Då uppdaterar vi också vår populära guide Sommarrestauranger, som presenterar alla kaféer och restauranger i Hälsingland med havskontakt.

Peter Hommen vill så här långt hålla en låg profil och rikta in sig på att driva ett bra kafé. Men det kan också bli maträtter. Kanske ser vi åter Långvindstallriken ta plats i Café Bränneriet, den enda rätt alla restaurangkrögare varit förpliktade att erbjuda sedan Bränneriet öppnade.

Jörgen Bengtson

 

 

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv