Kungsgården Långvind
vinner hållbarhetspris

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind tog i går kväll hem bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende. Svenska turistföreningen (STF) utsåg på sin årskonferens i Marholmen, Stockholm, de tre mest hållbara boenden i Sverige.

– Jörgen och Agneta Bengtson som driver denna hälsingepärla från stormaktstiden producerar sin egen el från vind- och solkraft, arbetar med energisnål belysning och har egna laddstationer för elbilar. Ett stort engagemang i lokalsamhället, bland annat i byalaget, kapellföreningen och att de arrangerar lokala vandringar och evenemang. Att STF Kungsgården Långvind Hotell och Vandrarhem är Green Key-certifierade är ett tydligt kvitto på att här tas både social och miljömässig hållbarhet på största allvar, skriver juryn i sin motivering.

Resultatet blev alltså en bronsplats bland STF:s cirka 250 boendeanläggningar.

– Här har man satsat på både miljömässig och social hållbarhet, något som nu lönar sig. Anläggningen, som förra året tog silver i kategorin Gästernas Val, ärades alltså denna gång med ett hedervärt brons, skriver juryn i sin motivering.

Guld i Hållbarhet gick till STF Tåtorp Göta Kanal, Västergötland, och silver till STF Lugnåsberget, Västergötland.

STF delade ut priser i flera kategorier. Enda vinnare från Hälsingland och Norrland var STF Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson