Sjunde året
med Gröna nyckeln

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, är högprofilerad i sitt hållbarhetsarbete. I veckan har anläggningen redovisat sitt arbete under 2018 till Gröna nyckeln, Green Key. Det är världens största organisation för hållbart boende. I samma veva har Kungsgården Långvind lagt fast nya mål, som läggs till gamla, för 2019.

– Det är ett spännande men krävande arbete, där vi hela tiden trappar upp vårt miljöarbete, säger Agneta Bengtson, hållbarhetsansvarig på Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Under 2019 lovar Kungsgården Långvind att skärpa miljömålen på fem punkter:

• publik laddstation för elbilar med typ 2-kontakt, där man kan betala med kort;

• lågenergilampor till minst 80 procent;

• utökning av ekologiska, lokala och/eller rättvisemärkta frukostprodukter till totalt 31;

• nya Österhuset får sitt första helår med solcellstak;

• plastpåsar för kyl- och frysförvaring ersätts med nedbrytbara plastpåsar gjorda på biologisk råvara.

Den 11 november 2018 utsåg Svenska Turistföreningen (STF) den lilla boendeanläggningen i Långvind till Sveriges tredje mest hållbara boende, Kungsgården Långvind vinner hållbarhetspris.

En viktig del i detta arbete är Green Key. Kungsgården Långvind var första boende- och konferensanläggning på Hälsingekusten, som blev Green Key-märkt 2012.

”Att STF Kungsgården Långvind Hotell och Vandrarhem är Green Key-certifierade är ett tydligt kvitto på att här tas både social och miljömässig hållbarhet på största allvar”, skev STF-juryn i sin motivering till tredjepriset.

Green Key har på Kungsgården Långvinds uppmaning förändrat sin webbplats, så det numera framgår både vilka hotell, vandrarhem, campingplatser och konferensanläggningar, som är Green Key-märkta. Tidigare redovisade organisationen bara anläggningen under en kategori. Här finns nu Kungsgården Långvind under tre av fyra kategorier (hotell, vandrarhem och konferensanläggning).

I januari 2017 blev Kungsgården Långvind en av Sveriges första hotell och vandrarhem att avge STF Hållbarhetslöfte för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, STF-vandrarhem avger hållbarhetslöfte.

På webbplatsen Langvind.com finns en särskild avdelning för anläggningens arbete med Ekologi och hållbarhet.

Jörgen Bengtson