Boka boende på Kungsgården Långvind!

STF-vandrarhem
avger hållbarhetslöfte

Print Friendly, PDF & Email

STF Hudiksvall Kungsgården Långvind och fyra andra vandrarhem i Hälsingland, anslutna till Svenska Turistföreningen (STF), har under vintern och våren avgivit STF:s hållbarhetslöfte.

Först ut med hållbarhetslöftet var Kungsgården Långvind, som sedan 2012 är certifierat enligt Green Key (Gröna nyckeln). Det lilla hotell och vandrarhemmet i Långvindsbruk har ett ambitiöst hållbarhetsarbete, som man beskriver på sidan Ekologi och hållbarhet på webbplatsen langvind.com.

Agneta Bengtson (på bilden tillsammans med Jörgen Bengtson) förklarar vad det innebär.

– Vi var ett av Sveriges första hotell och vandrarhem att avge STF:s Hållbarhetslöfte för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Vi vässar hela tiden vår miljöprofil och hållbarhetsprofil genom att sätta upp nya mål för verksamheten, säger hon och ger exempel:

– Vad det innebär i praktiken är naturmaterial i renovering av huset, bergvärme, egen vindkraftsel och i övrigt enbart förnybar el. Till detta kommer energisnål belysning, källsortering, ”flergångshanddukar” i tyg istället för engångshanddukar, miljömärkta toalettpapper, hushållspapper, städmateriel, tvättmedel och diskmedel, frukost med guld kant med tjugotalet lokalproducerade, ekologiska och rättvisemärkta produkter, aktivt csr-arbete med stöd till bland annat lokalt föreningsliv, information som hjälper gäster att bli hållbara gäster och lokala evenemang som stöder och utvecklar lokalsamhället som natur- och kulturvandringar i Långvindsbruk, forntidsvandringar, pilgrimsvandringar, kyrkovisningar och svampexkursioner.

– För oss var det en självklarhet att avge Hållbarhetslöftet, då vi jobbat med dessa frågor sedan vi öppnade vandrarhemmet. En central hållbarhetsfråga är maten. Därför odlar vi mycket själva och erbjuder våra gäster hemproducerad och ekologisk mat i vårt kafé. Genom guidade turer i vår ekoby vill vi inspirera gästerna till att tänka mera hållbart, säger Ralf Palmpers på STF Söderhamn Växhuset Vandrarhem.

De fem vandrarhemmen i Hälsingland är: STF Edsbyn Vandrarhem, STF Enånger Larsbogård Vandrarhem, STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, STF Söderhamn Rönnskär och STF Söderhamn Växhuset.

Jörgen Bengtson
Foto: Anita Boström


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv