Holmen Skog har
tagit över Långvind

Holmen Skog AB fick som väntat förvärvstillstånd för köpet av Långvinds bruk, Enånger. Den 14 november 2018 blev Holmen ny ägare till det gamla bruket, som varit i familjeägo sedan järnbrukets tillkomst 1687 och sedan 1873 i samma familj.

Bolag får inte köpa privata skogsfastigheter, som Långvinds bruk, utan statligt förvärvstillstånd. För två veckor sedan gjorde Länsstyrelsen Gävleborg tummen upp för Holmen Skogs förvärv. Övertagandet sker successivt, men vid årsskiftet ska de gamla ägarna ha lämnat byggnader och mark. Holmen Skog ska också skriva avtal med arrendatorer och hantera mindre markregleringar, som ingick i köpet.

Holmen Skog köpte Långvinds bruk för 285 miljoner kronor, klart över värderingen på 240 miljoner. Nio intressenter deltog i budgivningen, men ”hemmabolaget” Holmen Skog, som har en betydande del av verksamheten knuten till Iggesund Paperboard, avgick alltså med segern.

Det är fortfarande oklart vad som händer med den historiska bruksmiljön. Holmen Skog är intresserad av att stiftelsen Hudiksvalls Bruksminnen tar över bruksmiljön. Det lär dock enbart vara aktuellt om Holmen Skog för över en ansenlig summa pengar till stiftelsen för renovering och underhåll av de historiska byggnaderna.

Långvind.com har haft flera artiklar om försäljningen av Långvinds bruk: Långvinds herrgård fortsatt till salu (20 oktober 2018), Stor intresse för Långvinds försäljning (20 september 2018), Holmen köper Långvinds bruk (17 september 2018), Långvinds bruk till försäljning (27 maj 2018) och Generationsskifte i Långvind (20 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson