Holmen köper
Långvinds bruk

Affären gick fort och redan i dag är den klar: Holmen köper Långvinds bruk för 285 miljoner kronor. När försäljningen blev offentlig i maj, talade man om ett värde på cirka 240 miljoner kronor.

Holmen meddelar i ett pressmeddelande i dag att företaget köpt 6 900 hektar mark, varav 5 700 produktiv skogsmark. Virkesförrådet uppgår till drygt 700 000 skogskubikmeter. Långvinds bruk ligger tre mil från Holmens sågverk och kartongbruk i Iggesund. I pressmeddelandet säger Holmen att köpet ”kompletterar bolagets skogsinnehav i regionen”.

– Vi är glada över möjligheten att förvärva en större välskött skogsfastighet. Efter att ha sålt ett antal skogsfastigheter, varav en större i västra Jämtland, är dagens förvärv ett naturligt steg i strategin att öka skogsinnehavet i anslutning till vår industri, säger Henrik Sjölund, verkställande direktör och koncernchef för Holmen i pressmeddelandet.

– Vi har en lång tradition av att vara verksamma i Hälsingland, vi kommer att fortsätta att förädla råvaran lokalt och vi kommer att fortsätta att ha ett nära samarbete och dialog med lokalsamhället, säger Thomas Bouvin, Regionchef Mitt på Holmen skog.

– Det känns bra att sälja till en långsiktig och stabil ägare som Holmen. Vi har en lång tradition tillsammans och jag är övertygad om att Holmen kommer fortsätta bruka skogen på ett ansvarfullt vis, säger Magnus Tottie, en av säljarna av Långvinds bruk i pressmeddelandet.

Affären har en reservation: Den förutsätter att Holmen erhåller förvärvstillstånd, något som partnerna förväntar ska bli klart klart under hösten.

Långvind.com skrev den 27 maj 2018 om att Långvinds bruk var till salu: Långvinds bruk till försäljning.

Jörgen Bengtson