Stor intresse för
Långvinds försäljning

Intresset är stort bland medier och allmänhet för försäljningen av Långvinds bruk. Både Dagens Industri, Hudiksvalls Tidning och Sveriges Radio har haft inslag om försäljningen av det gamla, familjeägda bruket i Enånger.

”Släkt sålde bruk för 285 Mkr till Holmen”, lyder rubriken på en helsidesartikel i Dagens Industri (18 september 2018).

– Det blev ingen budgivning i slutet men vi som säljare och de som köpare hittade en nivå som vi båda var nöjda med, säger Henry Sténson, en av åtta delägare till Långvinds bruk.

Det var nio intressenter som lade bud på den 6 900 hektar stora fastigheten, men en som avgick med seger utan efterföljande auktion. Efter en kort diskussion med Holmen, höjde bolaget sitt bud, eller som DI uttrycker saken: Holmen skruvade på sitt skriftliga bud.

En fråga som står i centrum för många lokala betraktare, är vad som händer med den anrika järnbruksmiljön.

– Vi vet att Holmen som köpare tar ett ansvar för den lokala miljön, säger Henry Sténson i intervjun.

Ordföranden för Långvinds byalag, Jörgen Bengtson, är inne på liknande tankar i en artikel i Hudiksvalls Tidning (20 september 2018) med rubriken ”Stora förväntningar på Holmens rekordköp”.

– Det är en ovanligt komplett bruksmiljö som finns bevarad i Långvind och vi hoppas att de nya ägarna ska utveckla den miljön, säger Jörgen Bengtson, som understryker att Holmen har bevarat Iggesunds järnverk, Movikens masugn och Strömbacka stångjärnssmedja i stiftelsen Hudiksvalls bruksminnen, som är väl lämpad att förvalta bruksmiljön i Långvind.

Men han pekar också på ett annat alternativ, hur SCA förvaltar Galtströms bruk i Medelpad och använder bruksmiljön i sin marknadsföring.

Långvinds fritidsområde är en annan aktör i Långvind, som är positiv till försäljningen.

– Det är bara positivt att det blir en ägare med lokal kännedom, som kan driva verksamheter så som restaurangen, säger Anders Kjällman, ordförande för Långvinds samfällighetsförening. Han hoppas att de nya ägarna vårdar bruksmiljön och hittar bra arrendatorer till Café Bränneriet, som varit stängt de två senaste somrarna.

– Vi har redan inlett samtal om vilka samarbeten och avtal vi ska ha med de nya ägarna, säger Anders Kjällman.

Två berörda jaktlagsordföranden, Mats Persson och Börje Engström, uttalar sig också för Holmens köp.

I Sveriges Radio P 4 (17 september 2018) säger köparen kort:

– Vi ser ett långsiktigt strategiskt värde i den här fastigheten. Det är ju en stor, väl sammanhängande, välskött skogsfastighet som ligger nära vår industri så det passar oss bra, säger Thomas Bouvin, regionchef på Holmen Skog.

Han berättar också att Holmen inte kommer att köpa Långvinds herrgård, som är ägd av familjen Mytnik. Elina Mytnik har i minst två intervjuer – sedan det i slutet av maj blev offentligt att Långvinds bruk var till salu –  flaggat för att hon är intresserad av att sälja herrgården.

I olika sociala fora och bland folk i allmänhet är försäljningen av Långvinds bruk ett vanligt ämne.

Köpet är beroende av att staten beviljar Holmen förvärvstillstånd. Det borde dock inte vara något problem, eftersom Holmen har en ”positiv markbalans”. Det krävs för att ett bolag ska få köpa skog av fysiska personer. Säljare och köpare hoppas att förvärvstillståndet ska bli klart under hösten, så tillträdet kan ske före årsskiftet.

Långvind.com har haft två artiklar om försäljningen av Långvinds bruk: Holmen köper Långvinds bruk (17 september 2018) och Långvinds bruk till försäljning (27 maj 2018).

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 23 september 2018