Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvind får
första bioreningsverket

Print Friendly, PDF & Email

Kungsgården Långvind inviger i dagarna Hälsinglands första biologiska reningsverk, som renar avloppsvatten med mikroorganismer och vattenväxter – och varken behöver trekammarbrunn eller slamtömning.

– Det är riktigt spännande. Vår nya hotelldel, Österhuset, som snart står färdig, får ett bioreningsverk, som i stort sett sköter sig självt, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

I Sverige finns ett typgodkänt bioreningverk. Det bygger på kretsloppsteknik, kräver inte slamtömning och behöver minimal service.

Agneta Bengtson ser rader av fördelar med bioreningsverket, som betjänar det nya huset med tre rum, sex bäddar, gästkök, tvättstuga och vagnslider (garage). Huvudbyggnaden har traditionell rening med trekammarbrunn och infiltrationsbädd.

Satsningen på ett bioreningsverk ingår i den tydliga miljöprofilering, som det STF-anslutna boendet har.

Tidigare i juni fick Kungsgården Långvind Norrlands första integrerade solcellstak, som ska leverera cirka 16 000 kilowatttimmar el per år. I vintras fick anläggningen Hälsinglands första laddstation för elblen Tesla. Kungsgården Långvind är högprofilerad i sitt hållbarhetsarbete, som man beskriver på en egen sida på webbplatsen Langvind.com.

Bioreningsverket kostar mer i inköp och installation än ett traditionellt reningsverk, men har låga driftskostnader, lång livslängd, unik slamnedbrytning och fungerar även på vintern. Det klarar också hög skyddsnivå. Enda begränsning är att bioreningsverket inte klarar för bistert klimat – Hälsingekusten är dock inget problem.

Bioreningsverket kommer från Alnarp cleanwater och består av tre delar: en nedgrävd tank, en synlig tank med vattenväxter i och en avslutande liten infiltrationsbädd på 15 kvadratmeter. Bilden visar de två tankarna, som ska grävas ner bakom Österhuset i bakgrunden.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv