Boka boende på Kungsgården Långvind!

Klassiska milstenar
förstörda i snöröjning

Print Friendly, PDF & Email

Gävleborgs län har, som inget annat län, milstenar från 1700-talet. I år har många av dem blivit omkultvälta, sönderbrutna eller på annat sätt förstörda.

Har vandaler varit i farten på Hälsingekusten, där Långvind.com upptäck minst fyra förstörda milstenar?

Nej, det är sannolikt årets stora snöfall, höga snövallar och kraftfulla snöröjning, som förstört ett stycke historia, förhoppningsvis inte oåterkalleligt. Ett vittne, Långvind.com pratat med, berättar att hen såg när plogbilen plogade omkull milstenen i Lindefallet. Bilden är tagen senare, på valborgsmässoafton 2018.

Bilden visar milstenen i centrala Bölan (Lindefallet). Minst tre milstenar på landsvägen till Långvindsbruk är också förstörda. Länsstyrelsen och Trafikverket, som har ansvar för milstenarna, har låtit dem ligga i månader.

Gävleborgs klassiska milstenar kan vi tacka en driftig landshövding för, greve Fredrik Adolf Ulrik (FAU) Cronstedt. Milstolparna har inte bara konungens befallningshavares, landshövdingens, namn på stenen, utan också regentens monogram, G III, för Gustav III.

Milstolparna står längs gamla vägar i Hälsingland och Gästrikland och bär signaturen FAU Cronstedt med årtal. Cronstedt var landshövding i hela 31 år, 1781–1812. Han beslutade 1785 att milstolpar skulle sättas upp varje kvartsmil. Dessa så kallade fjärdingsstolpar i gjutjärn, målade i vitt och guld, finns bland annat längs vägen till Långvindsbruk.

År 2013 var inte vintern nådig på landshövding Cronstedt. Flera av milstolparna tog skada av vinterns stora snömängd och många plogningar, men förödelsen var inte så stor som denna vinter. Långvind.com skrev om detta i artikeln Cronstedt på bättringsvägen (23 maj 2013).

Mer finns om Cronstedts milstenar finns att läsa under rubriken ”Milstolpe” i artikeln Långvinds byggnader.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv