Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Cronstedt på bättringsvägen

Print Friendly, PDF & Email

Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt mår dåligt. De senaste vintrarna har inte varit nådig mot den gamle mannen. Han blev över- och omkullplogad mer än en gång längs vägen till Långvindsbruk. Men nu ska han få hjälp.

Vi talar naturligtvis om de karaktäristiska milstenarna från kung Gustaf III:s tid. De står längs gamla vägar i Hälsingland och Gästrikland och bär landshövdingen FAU Cronstedts signatur. Cronstedt var en driftig landshövding 1781–1812. Han beslutade 1785 att milstolpar skulle sättas upp varje kvartsmil.

Dessa så kallade fjärdingsstolpar i gjutjärn, målade i vitt och guld, finns bland annat längs vägen till Långvindsbruk.

Flera av milstolparna har tagit skada av vinterns stora snömängd och många plogningar. Värst drabbad är milstenen i Östra Myra, där stensockeln tog rejäl skada under vintern och vred gjutjärnsfjärdingsstolpen på snedden. Länsstyrelsen har nu börjat åtgärda den skadade sockeln. I dag var stenarna isärplockade. En imponerande byggställning är rest över den forna stensockeln, som nu blir föremål för renovering steg för steg.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv