Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ångersjön
återigen bäst i länet

Print Friendly, PDF & Email

Ångersjön är åter utsedd till bästa rastplats i Gävleborgs län. Ångersjöns rastplats blev 2008 korad till Sveriges bästa rastplats av organisationen Motormännens riksförbund, som varje år utser länets och Sveriges bästa rastplats.

Ångersjöns rastplats på E 4, där huvudvägen mot Långvind börjar, är alltså återigen länets bästa rastplats 2017. Bakom utmärkelsen står Motormännen, som besökt och betygsatt drygt 250 rastplatser runt om i Sverige.

Allt sedan Ångersjöns rastplats kom till, har den varit en stjärna på rastplatshimlen. År 2008 blev den Sveriges bäst lysande rastplatsstjärna, då Motormännen korade den till Sveriges bästa rastplats. I 2017 års tävling befäster den sin position som länsvinnare, vilket den varit de flesta år, både före och efter 2008.

I granskningen synar och betygsätter Motormännen bland annat rastplatsens utformning, parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, tillgång till sittplatser, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning samt skötsel och städning.

En viktig faktor i trafiksäkerheten att bekämpa är trötthet. Trötthet är ett försummat trafiksäkerhetsproblem och är orsaken bakom många olyckor.

– Det är viktigt att det finns bra och fräscha ställen för bilister att rasta på vid längre körningar. Trötthet bakom ratten kan vara lika farligt som rattonykterhet. Därför kan en paus vara avgörande för trafiksäkerheten, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande (11 juni 2018).

Motormännen betygsätter varje rastplats. Testmetoden innehåller över 100 punkter fördelade på fyra moment: trafik och parkering, utvändig miljö, personlig säkerhet och toaletter.

Ångersjön är porten till Hudiksvall och Långvind, som ligger nio minuters bilväg från rastplatsen. Vad som händer i Ångersjön är därmed viktigt för ett större område än Ångersjön.

Långvind.com har haft flera artiklar om Ångersjön som rastplats: Ångersjön åter länsvinnare (14 juni 2016), Ångersjön åter i topp (12 juni 2014) och Ångersjön åter i topp (14 juni 2013), Ångersjön satsar på hundrastplats (17 mars 2009) och Ångersjön rastplats även för hundar (27 juni 2009).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv