Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ångersjön åter i topp

Print Friendly, PDF & Email

Ångersjöns rastplats på E 4, där huvudvägen mot Långvind börjar, är Sveriges näst bästa rastplats. Bakom utmärkelsen står organisationen Motormännens riksförbund, som besökt och betygsatt 270 rastplatser runt om i Sverige.

Allt sedan Ångersjöns rastplats kom till, har det varit en stjärna på rastplatshimlen. År 2008 blev den Sveriges bäst lysande rastplatsstjärna, då Motormännen korade den till Sveriges bästa rastplats. I årets tävling befäster den sin position som länsvinnare, vilket den varit flera gånger tidigare, både före och efter 2008. Ångersjön och tre andra rastplatser hamnar i år på delad andraplats.

Årets undersökning omfattar 270 av Sveriges cirka 350 rastplatser. Motormännen betygsätter varje rastplats med maximalt 905 poäng. Rastplatserna har kontrollerats vid minst två tillfällen.

Motormännens testmetod är utvecklad av belgiska Euro-Test. Den innehåller över 100 punkter fördelade på fyra moment: trafik och parkering (maxpoäng 205); utvändig miljö (245); personlig säkerhet (120); toaletter (335). Totalt kan momenten ge 905 poäng.

Tio-i-topplistan, bestående av länsvinnarna, har följande sammansättning: Vojmån, Västerbotten (890 poäng); Fremstenaberg, Västra Götaland (880); Kattilakoski, Norrbotten (880); Ångersjön, Gävleborg (880); Borgsjö, Västerbotten (870); Eskiln, Västmanland (870); Väntorp, Kalmar (870); Senoren, Blekinge (865); Östgötaporten, Östergötland (863); Hörle, Jönköping (860).

När Långvind.com pratade med Berndt Sehlstedt, trafiksäkerhetsexpert på Motormännen, för några år sedan, var han lyrisk när han beskrev Ångersjön, med dess utformning, ekologiska profil, naturstig och lokala engagemang för rastplatsen. Sedan dessa har bland annat hundbad och bättre rastplats för hundens tvåbenta vänner tillkommit.

Ångersjön är porten till Hudiksvall och Långvind, som ligger nio minuters bilväg från rastplatsen. Vad som händer i Ångersjön är därmed viktigt för ett större område än Ångersjön.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv