Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ångersjön åter i topp

Print Friendly, PDF & Email

Ångersjön placerar sig åter i topp i Motormännens årliga kartläggning av rastplatser: första plats i Gävleborgs län och sjätte plats i Sverige som helhet.

Allt sedan Ångersjöns rastplats, vid huvudavfarten till Långvind, kom till, har det varit en stigande stjärna på rastplatshimlen. År 2008 blev den Sveriges bäst lysande rastplatsstjärna, då Motormännens riksförbund korade den till Sveriges bästa rastplats.

I årets tävling befäster den sin position som länsvinnare, vilket den varit flera gånger, både före och efter 2008. Årets undersökning omfattar 270 av Sveriges cirka 350 rastplatser. Motormännen betygsätter varje rastplats med maximalt 905 poäng.

Tio-i-topplistan består av: Senoren, Blekinge (875 poäng); Innaren, Kronoberg (874); Boråstorpet, Västra Götaland (873); Mora Stenar, Uppsala (870); Borgsjö, Västernorrland (870); Ångersjön, Gävleborg (865); Anilla, Skåne (865); Östgötaporten, Östergötland (863); Enebacken, Västernorrland (860); Stora Hammarsundet norra, Örebro (855).

Motormännen inspekterar och betygsätter varje år cirka 300 rastplatser. När Långvind.com pratade med Berndt Sehlstedt, trafiksäkerhetsexpert på Motormännen, för några år sedan, blev han lyrisk när han beskrev Ångersjön, med dess utformning, ekologiska profil, naturstig och lokala engagemang för rastplatsen. Sedan dessa har hundbad och bättre rastplats för hundens tvåbenta vänner tillkommit.

– När vi inspekterar rastplatserna är det inte bara skönhetsvärden som är utslagsgivande, utan det som ger pluspoäng i protokollet är tillgänglighetsplanering, utrustning, funktionalitet och skötsel, säger Motormännen i en kommentar.

Motormännens testmetod är utvecklad av belgiska Euro-Test. Den innehåller över 100 punkter fördelade på fyra moment: trafik och parkering (maxpoäng 205); utvändig miljö (245); personlig säkerhet (120); toaletter (335).

Ångersjön är porten till Hudiksvall och Långvind, nio minuters bilväg från rastplatsen, så vad som händer där är viktigt för ett större område än Ångersjön och en del av E 4:an. En fråga som står högt på agendan för föreningen bakom rastplatsen, Vedmora byalag, och arrendatorn, Bernt-Åke och Monica Orest, är en bensinstation. Kontakter är tagna och sannolikt resulterar de i en etablering strax norr om värdshuset.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv