Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Säsongsstart i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Sommarsäsongen har startat i Långvind. I lördags slog Café Bränneriet upp portarna. I dag hade Kungsgården Långvind sitt första evenemang, visning av Enångers medeltidskyrka med Gunnar Andersson som ciceron.

Redan i morgon kommer Gunnar tillbaka med en ny kyrkovisning, nu av Njutångers medetidskyrka, som har minst lika mycket att berätta som Enångers kyrka.

– De som kom till visningen i dag var väldigt nöjda och lovade att komma till Njutånger i morgon, berättar Gunnar Andersson för Långvind.com efter dagens visning.

Gunnar Andersson kan sin kyrkohistoria i allmänhet och Enånger-Njutångers två medeltidskyrkor i synnerhet. Dessa två gråstenskyrkor har mycket att berätta, allt från var de är placerade i geografin och byggnadsteknik till väggmålningar och skulpturer.

Guidningen börjar också på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter den inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka och gör dem till verkliga klenoder i Hälsingland och Sverige som helhet.

Den som följer med på Kungsgården Långvinds kyrkovisningar får med Gunnars hjälp en intressant resa i tid och rum. Det finns ytterligare en chans att se de två klenoderna i augusti: 7 augusti Enångers medeltidskyrka och 8 augusti Njutångers medeltidskyrka, i båda fallen är visningen klockan 15–17.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv