Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bruksvandring som brukligt

Print Friendly, PDF & Email

Midsommar i Långvind är inte bara midsommarstång, sill och nubbe. Det är också bruksvandring. I år har Kungsgården Långvind premiär för sin natur- och kulturvandring i Långvind dagen före midsommarafton, torsdagen den 20 juni, och fortsätter sedan ytterligare fyra torsdagar.

I år blir det därmed fem bruksvandringar mot förra årets fyra, en spegling av intresset för vandringarna.

– Det blir en drygt två timmar lång vandring längs och vid sidan av bruksgatan, som ger Långvinds historia från brukets grundande 1687 till modern tid. Efter vandringen serverar vi kaffe, te, smörgås och hembakat på Kungsgården, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Vandringen börjar på Kungsgården. Kungsgårdens ciceron tar besökaren på en fascinerande resa från stormaktstid till modern tid – till bland annat kraftstationen, klensmedjan, dammarna, kapellet, kolhuset, bränneriet, bruksmuseet, järnverksruinerna, sågverket, ångbåtsbryggan och hamnen, för att nämna några av de många sevärdheterna längs vägen.

Samlingen efter vandringen brukar också bli en samvaro fylld av samtal om bruket och dess historia. På Kungsgården Långvind finns också ett bibliotek med en avdelning helsingiana, som besökare kan botanisera i.

Det är fjärde året som Kungsgården Långvind arrangerar bruksvandringar. I år blir det vandringar varannan torsdag med start klockan 16: 17 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augusti och 15 augusti.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv