Boka boende på Kungsgården Långvind!

Ångersjön rastplats även för hundar

Print Friendly, PDF & Email

Ångersjöns rastplats bjuder inte bara rast och vila för oss tvåbenta varelser – utan också för våra fyrbenta vänner. I mitten av juni öppnade Vedmora byalag en hundrastplats med bad. Byalaget driver den populära rastplatsen på E 4:an söder om Enånger vid avtagsvägen till Långvind,

Hundbadet ligger i Ångersjön, nära kaffestugan och parkeringen. Hundbadet ligger på behörigt avstånd från människornas badplats, är avgränsad med rep i sjön och har hundtoalett på land. Husse eller matte har också fått en bänk att vila på.

– Det är Sveriges första hundbad vid en rastplats. Den har kommit till efter tips från en privatperson, säger Lars Persson, ordförande i Vedmora byalag som står bakom Ångersjön-satsningen, till Langvind.com.

Jörgen Bengtson

Bakom hundbadet ligger insikten att många hundar far illa under sommarens färd i varma bilar eller under jakten.

– I jakttider kommer många med tre, fyra, fem hundar i bilen, säger Lars Persson.

Ångersjön blev 2008 utnämnd till Sveriges bästa rastplats av Motormännens riksförbund, sedan Ångersjön blivit länsvinnare flera år i rad. I år fick ingen rastplats utmärkelsen Sveriges bästa rastplats. Motormännen nöjde sig med att kora 21 länsvinnare. Ångersjön blev i år snuvad på den utmärkelsen, som istället gick till Näsbysjöns rastplats på väg 80 i Sandviken.

Lars Persson vill att Ångersjöns rastplats ska komma med någon liten nyhet varje år. I år är det hundbadet. Nästa år kan det flera parkeringsplatser och framför allt ”sovparkering”. Det blir kanske ett sätt att återta positionen som länsetta.

– Sovparkeringar kommer, där man ska kunna sova några timmar i bilen. Det finns bara på några få ställen i Sverige, berättar han.

Ångersjöns rastplats får allt fler besökare. Sommaren 2008 stannade 37 400 personbilar och 6 000 tyngre fordon till på rastplatsen.

Långvindsbruk ligger nio minuter med bil från Ångersjön. Närheten gör att Långvind har mycket att vinna på en välskött rastplats där många stannar – och fler tar en avstickare till Långvind.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv