Boka boende på Kungsgården Långvind!

Hövdingebesök i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Landshövding Barbro Holmberg är nu väl hemmastad i Långvindsbruk. I onsdags besökte hon Långvindsbruk i fyra timmar med Carl Erik Tottie som ciceron och Elina Mytnik som värd på Långvinds herrgård. Landshövdingebesöket tog sin början i Långvinds herrgård.

Carl Erik Tottie gav Barbro Holmberg en gedigen genomgång av Långvinds bruks historia. Han gick också igenom de olika projekt som under tio år har lett till renoverade byggnader, upprustad bruksmiljö och en ny framtid för det lilla brukssamhållet vid hälsingekusten i Enånger.

Elina Mytnik presenterade herrgårdens historia och de olika insatser som hon och herrgårdsföreningen har gjort för att bevara och återställa herrgården. Hon visade herrgården, tapetutställningen, paradvåningen med takmålningarna samt kakelugnar och originaltapeter.

Efter lunch på Bränneriet informerade Åke Lundin, projektledare för projektet Långvinden, om arbetet med att ta fram en affärsplan för brukssamhällets utveckling och syftet med denna plan.

– Jag betonade speciellt vår vision om att skapa en plats där besökaren kommer att kunna uppleva hur livet tedde sig på bruket för herre och för arbetare under brukets olika perioder. Vi informerade också om Långvinds plats i projektet Kustnära mötesplatser, berättar Åke Lundin för Langvind.com.

Efter lunchen guidade Carl Erik Tottie landshövdingen runt i bruket. Han visade de byggnader som har åtgärdats och de byggnader som fortfarande har behov av upprustning.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv