Boka boende på Kungsgården Långvind!

Norrlands första
solcellstak i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

När veckan är slut, har Kungsgården Långvinds nybyggnation Österhuset fått Norrlands första solcellstak.

– Vad vi vet, så är vårt tak det första integrerade solcellstaket i Norrland, det vill säga ett tak som har inbyggda solceller. Det vanliga är annars att man lägger utanpåliggande solceller på befintligt tak, berättar Agneta Bengtson på  STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvinds byggarbetsplats står ett hus med ofärdigt tak; tjärpapp och läkt har länge väntat på att få ett riktigt tak. Nu lägger Hälsinge solceller ett heltäckande tak av glas med solceller på 21 600 watt.

Totalt ska 72 paneler täcka de två taken, ett östertak och ett västertak. Sammanlagt blir det en takyta på drygt 124 kvadratmeter solceller.

Solcellstaket kostar monterat och klart cirka 335 000 kronor inklusive moms; staten bidrar med ett stöd på 30 procent, som både företag (räknad på pris exklusive moms) och hushåll kan få.

På taket finns Björn Molin (till vänster) och Casper Engman (till höger) från leverantören Hälsinge Solceller, med Daniel Söder från husbyggaren Perex i mitten.

Det nya taket ska ge cirka 15 000–16 000 kilowattimmar el per år. Det räcker till hushållsel och bergvärmepumpen, som levererar vattenburen värme och varmvatten till fyra nya gästrum, tvättstuga och vagnslider.

Eftersom elproduktionen är högre under sommarhalvåret, uppstår ett överskott. Det kommer Kungsgården Långvind att lagra i företagets rena elbil. Det som blir över, säljer man till elbolaget, som man köper grön el från under vinterhalvåret. Förutom takets solcellsel är Kungsgården Långvind delägare i ett vindkraftverk utanför Hammarö, som sedan flera år ger ytterligare ungefär lika mycket i elproduktion som solcellerna kommer att ge.

Satsningen på solcellstak är ett led i Kungsgården Långvinds profilerade eko- och hållbarhetsarbete, som företaget redovisar på en egen webbsida.

Dagens Hudiksvalls Tidning och webbplatsen Hela Hälsingland berättar om Kungsgården Långvinds solcellstak.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 17 maj 2018


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv