Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kungsgården äldst
med Gröna nyckeln

Print Friendly, PDF & Email

Hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind har precis blivit godkänt för sitt hållbarhetsarbete 2017 av Green Key Sverige. Det lilla STF-boendet i Långvindsbruk kan nu fira sexårsjubileum som Gröna Nyckel-anläggning, den äldsta på Hälsingekusten.

– Det är roligt att hela tiden skärpa miljökraven på den egna anläggningen och lägga nya gröna mål till gamla som vi uppnått. Vi vill konkret bidra till en bättre värld och inte bara prata om det, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com, när hon hänger upp det nya intyget från Green Key i hallen på Kungsgården Långvind.

– Vi har ett omfattande miljö- och hållbarhetsprogram, som vi hela tiden utvecklar. Våra nya löften för 2018 är bland annat elbilen, som vi redan köpt, 30 ekologiska och lokala produkter på frukostbordet, minst 80 procent led- och andra lågenergilampor samt biologiskt reningsverk i nya Österhuset , säger hon.

När Kungsgården Långvind renoverade huset 2009–2010 använde man så mycket naturmaterial som möjligt, ersatte enkelfönster med treglasfönster, installerade vattenburet värmesystem med bergvärme, frånluftsvärmeåtervinning och el från egen vindkraftsel och i övrigt förnyelsebar el.

I byggnationen av Österhuset, som började i november 2017 och kommer att dubblera antalet gästrum, fortsätter Kungsgården Långvind i samma stil: vattenburet värmesystem – nu i golven – med bergvärme, hus helt i trä, enbart förnyelsebar el och biologisk avloppsrening.

År 2012 blev Kungsgården Långvind en av svenska Green Key miljöcertifierad logi- och konferensanläggning. Green Key har i dag över 2 700 anläggningar i 56 länder. Dessa omfattar numera alla typer av boende, inklusive camping och stugbyar, konferensanläggningar och restauranger.

Certifierade anläggningar på Norrlandskusten är, från söder till norr: City Hotel Gävle, SöderH (Söderhamn), Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Hotel Knaust (Sundsvall), Hotell Plaza Örnsköldsvik, Hotel Botnia och Hotel Mimer (Umeå), First Camp Umeå, Vandrarhem Stora Fjäderägg, Stadshotellet Luleå och First Camp Luleå.

I januari 2017 blev Kungsgården Långvind en av Sveriges första hotell och vandrarhem att avge Svenska Turistföreningens (STF:s) Hållbarhetslöfte för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Kungsgården Långvind är också aktiv medlem i i Ekoturismföreningen.

Företaget redovisar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på webbplatsen Långvind.com, på både svenska och engelska.

Långvind.com har haft flera artiklar om Kungsgården Långvinds hållbarhetsarbete: STF-vandrarhem avger hållbarhetslöfte (6 maj 2017), Hållbarhet i fokus på Kungsgården Långvind (5 februari 2017), Kungsgården Långvind vässar hållbarhetsprofilen (17 november 2016), Vässar miljöprofilen (3 oktober 2015), Kungsgården för elbil (20 december 2014) och Miljömärkning på gång (11 februari 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv