Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind
växer i folkmängd

Print Friendly, PDF & Email

Långvind växer långsamt i folkmängd. Vid årsskiftet 2017–2018 hade befolkningen ökat till 72 personer jämfört med 70 vid halvårsskiftet 2017 och 69 året före. Sedan Långvind.com började kartlägga folkmängden i juli 2014, har befolkningen ökat från 69 folkbokförda invånare.

Huvuddelen av befolkningen i Långvind bor inte längre i bruksorten, utan främst i Långvinds fritidsområde.

Långvinds fritidsområde är över tiden den stora befolkningsvinnaren, med i dag 52 invånare. Folkmängden de fyra senaste åren (2017–2014), mätt vid halvårsskiftet, är 50, 47, 46 och 50 invånare (i juli 2017 angav vi felaktigt befolkningen till 48). Dagens 52 invånare är tio gånger fler än de fem som var mantalsskrivna i fritidsområdet i början av 1990-talet.

Långvindsbruk har i dag tolv folkbokförda invånare och tangerar därmed sin lägsta folkmängd någonsin. När folkmängden låg på topp under artonhundratalet bodde cirka 400 människor i Långvind. Folkmängden de fyra senaste åren är 12, 14, 12 och 11 invånare.

Långvind i övrigt – byarna Heda, Nora och Östra Myra – har åtta invånare. Folkmängden de fyra senaste åren är 8, 8, 8 och 8 invånare.

Befolkningsstatistiken är insamlad strax före årskiftet 2017. Uppgifterna består av folkbokförda personer, som finns i publika källor, i vårt fall Ratsit.se, på adresser i Långvind.

Bilden är från midsommarfirande i Långvinds fritidsområde och kan här få symbolisera dragkampen om fler boende till Långvind, där alltså fritidsområdet sedan länge avgått med segern.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv