Långvind scen för tv-serie

Glada Hudik-teatern har satt Hudiksvall och utvecklingsstörda på kartan. Nu hjälper teatern till att sätta Långvind på kartan. Ett tv-team följer Glada Hudik-teatern, med succén ”Elvis” i bagaget, under sommar, höst och vinter. Resultatet blir en tv-serie, där Långvind spelar en framträdande roll.

Över 100 000 personer har sett Glada Hudik-teaterns föreställning ”Elvis”. Nu får än fler chans att se människorna bakom teatersuccén, det härliga gänget utvecklingsstörda och ”normalstörda”. De flesta av skådespelarna finns i kommunens dagcenter i Långvindsbruk, när de inte agerar på scen. Deras ”vardagsscen” är vedbacken och gräsmattorna i Långvindsbruk. Nästa år blir det tv-serie.

Det blir en tv-serie i SVT 1, med start nästa höst. SVT har engagerat produktionsbolaget Titan för att göra tv-serien.

– Åtta avsnitt på bästa sändningstid, berättar Pär Johansson, mannen bakom succén Glada Hudik-teatern, till Langvind.com.

I augusti var tv-teamet på plats för att filma i Långvindsbruk. Titan gjorde bland annat en inspelning med Toralf Nilsson från dagcenterverksamheten och Carl Erik Tottie från brukets ägarfamilj, som visar runt på bruket.

– Inspelningen gjordes för att spegla Långvindsgruppens arbete och visa Långvind, säger Pär Johansson.

Han är en strängt upptagen man, som i går var på plats i Stockholm med Elvis-föreställningen för en sjunde omgång på Stockholmsscenen.

Tv-teamet började filma teatergänget, när gruppens ledare, Pär Johansson, uppträdde på Allsång på Skansen tillsammans med Toralf Nilsson och Theresia Widarsson.

Pär Johansson började arbeta med utvecklingsstörda 1992. Han startade Glada Hudik-teatern fyra år senare. Då var det inte lätt att få med sig föräldrar till utvecklingsstörda och andra på teaterplanerna. Den första föreställningen, ”Tomtar på rymmen”, såg 400 personer. Framtiden var osäker.

De två efterföljande produktionerna fick flera besökare. När ridån gick ner 1998, var det ingen tvekan om att Glada Hudik-teatern hade kommit för att stanna. Publikgenombrottet kom 1999 med ”Indianer i djungeln” – där ensemblen samarbetade med Folkteatern Gävleborg – och året därpå med ”Det stora bankrånet”.

Hur det gick sedan är teater-, omsorgs- och Hudiksvallshistoria.

– Vem hade trott att utvecklingsstörda skulle vara Hudiksvalls bästa marknadsförare 2009? frågan Pär Johansson i dag.

Jörgen Bengtson