Möter hösten med svamp

Våren är här, dags att se vad hösten ger.

Så tänker Kungsgården Långvind, som har sitt sommar- och höstprogram klart. Årets höstnyhet är två svampexkursioner: lördagen den 24 augusti och 28 september. Förra årets planerade exkursioner blev inte av.

En erfaren svampkonsulent, som utbildar blivande svampkonsulenter vid Umeå universitet, Alf Pallin, leder höstens deltagare på upptäcktsfärd i svampskogar i Långvind med omnejd, en heldag på sex timmar.

– Vi plockar matsvamp, studerar övrig svamp, lär känna igen förväxlingssvamp och lär oss om svampens betydelse för natur och ekologi, säger Alf Pallin.

Han tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter deltagarnas intresse och behov.

Exempel på matsvamp som kan förekomma under exkursionen är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor och inte minst Hälsinglands landskapssvamp – blek taggsvamp.

I exkursionerna ingår också lunchpaket.

Alf Pallin väljer med omsorg – efter säsong och svampförekomst – vart svampexkursionen ska gå. På Långvind.com har de olika svampplockarställena egna sidor:
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat vid Rosenvalls fäbod.

Varför ger sig hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind in i svampbranschen?

– Vi vill fylla hösten med spännande upplevelser. Sommarhälsingland tar slut i slutet av augusti. Då tar vi nya tag med sex fullmatade lördagar, två med svampexkursioner och fyra med Afternoon tea, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Jörgen Bengtson