Gästkök och samlingsrum

Kungsgården Långvind har tio gästrum: sex hotellrum med egen toalett och dusch samt fyra vandrarhemsrum med delad toalett och dusch.

Rummen är fördelade på tre byggnader: Kungsgården, Österhuset och Telestation Långvind – Sveriges minsta vandrarhem. Rummen i Kungsgården och Österhuset har fått namn efter grannar i det gamla järnbruket. Kungsgården har rum för husdjur. I Österhuset och Telestation Långvind är husdjur inte tillåtna.

Bruket kokBruket (bilden ovan) är det ljusa köket på Kungsgårdens övervåning, med fönster mot Långvinds ström. Det välkomnar gäster från både hotellrum och vandrarhemsrum.

Bruket har också en liten sällskapsdel, med fåtöljer och tevagn.

Bruket har sällskapsspel, tidskrifter och böcker, med något som ska passa alla. Här finns också en liten barnavdelning, med leksaker och böcker.

Österbruket (bilden under) är det ljusa köket i Österhusets bottenvåning med panoramafönster mot Långvinds ström. Det finns för de tre hotellrummen i husets södra del.

Även Österbruket har sällskapsspel, tidskrifter, böcker och leksaker, med något som ska passa alla.

Österköket är ett litet men fullt utrustat kök i Österhusets övervåning. Köket välkomnar gästerna i hotellrummet och vandrarhemsrummet i norra delen av huset samt husbilsställplatsgästerna.

Telestation Långvind (bilden under) har egen köksdel.

Alla tre kök är fullt utrustade, inklusive ho med varmt och kallt vatten, häll, kyl, mikrovågsugn, vattenkokare, kaffekapselbryggare, all köksutrustning man kan önska och matbord.

Österbruket och Österköket har dessutom frys och diskmaskin. Vi har frysbox för våra gäster. Om något fattas i köket, säg till så försöker vi ordna det!

Köken fungerar som samlingsrum. De är ljusa och har utsikt över Långvinds ström.

Kungsgården Långvind har som hotell något unikt, som annars bara vandrarhem har enligt Svenska Turistföreningen: gästkök!

Alla gäster har i de fyra köken tillgång till kaffebryggare (kapselmaskin), bryggt te, pepparkakor från lokalt hembageri och italienska mandelskorpor.

Salen

Salen är samlingsrummet på Kungsgårdens bottenvåning, som välkomnar gäster från alla delar av Kungsgården Långvind. Rummet har en takhöjd under nock på 5,3 meter och en fondvägg med handbilade stockar, sannolikt från medeltiden. Rummet har synliga takbjälkar och öppen spis. I ena ändan av rummet finns ett högt ”kyrkfönster”, som tillsammans med fönstren på långsidan ger rummet ett härligt ljus. Salen är restaurang för våra gäster, se gärna vår meny och dryckeslista.

Salen har även en hemtrevlig soffgrupp.

Rummet rymmer också ett bibliotek med skönlitteratur och cd-filmer, som gästerna får låna. Alla gäster är välkomna att använda Salen.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 13 juli 2020